Neste artikkel 2/

Snakk med barna om mat før internett gjør det

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Nettet flommer over av kostholdstips og reklamer for piller, pulver og shaker som skal gi deg den perfekte kroppen. Dette kan skape forvirring. Lær barna at variert vanlig mat er bra nok. Som forelder er du viktigere enn du tror!

Her er noen tips på veien til en god prat med barna:

1. Støtt deg til Helsemyndighetenes kostråd.
Landets fremste uavhengige eksperter innenfor kosthold står bak 12 offentlige kostråd fra Helsedirektoratet. De kan lettest oppsummeres: Spis variert, ikke for mye og vær fysisk aktiv.

Kanskje er ikke myndighetenes råd spesielt spektakulære eller oppsiktsvekkende. Kostrådene er derimot basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og forskning på feltet. Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. Kostrådene er basert på rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer".

Les mer: Derfor kan du stole på kostrådene

2. Ikke lag for mye stress rundt maten
Du kan fint ha et sunt kosthold uten å vie det så mye oppmerksomhet. Ikke vær for tydelig i fokuset på klassifisering av mat som sunn eller usunn overfor barna, men gjør god variasjon til en naturlig del av hverdagen. Det er rom for all mat, i større eller mindre mengder. Matglede handler dessuten lite om sukker og fett. En svett matpakke smaker aldri så godt som på en tur i skogen. Det kan være like mye matglede i å samles sultne rundt middagsbordet for en porsjon fiskegrateng en aktiv tirsdag, som å spise en deilig sjokoladekake til fest.

Les mer: Kveldsmat du kan lage sammen med barna

3.  Vær et godt forbilde
Den gode nyheten er at ungene våre hører på oss. Undersøkelsen viser at foreldre troner på toppen av hvem våre barn får mest informasjon om mat og kosthold fra. Ta det med deg inn på kjøkkenet og i hverdagen ellers: Du er viktig!

At det er viktig å spise sunt og variert i hverdagen er de fleste klar over. Å ha et sunt forhold til mat er minst like viktig.La mat være en naturlig del av hverdagen som man koser seg med. Tenk også gjennom hvordan du selv forholder deg til alle de ulike stemmene som møter ungene våre på nettet.

 Gå foran som et godt eksempel, og husk at barn og unge også får med seg det du gjør, ikke bare det du sier. Spis den samme maten som barna uten å fokusere så mye på voksenmat og barnemat. Snakk generelt positivt om all type mat, og gjør måltidene til en avslappet og god opplevelse. Noen ting bør du være oppmerksom på å unngå, snakk ikke negativ om kalorier, slanking og om kropp, egen så vel som andres.

Fyll kjøleskapet med måltidsglede og stå stødig i det du allerede vet: Vanlig mat er bra nok!

 Les mer: Vanlig mat er bra nok