Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Anbefalinger for inntak av melk i andre land

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

I Norge anbefales det at vi har et daglig inntak av melk og magre meieriprodukter, og med dette menes 3 porsjoner hver dag. Hvordan er anbefalingene for melkeinntak i andre land?

I kostrådene i Norge anbefales det at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med dette mener Helsedirektoratet tre porsjoner. Dette har bakgrunn i at melk og meieriprodukter er en viktig kilde til protein, jod, kalsium, fosfor, vitamin B2 og vitamin B12. Dessuten kommer mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kostholdet vårt fra melk og meieriprodukter.  Les mer om hvorfor vi bør drikke melk.

Mange tror kanskje at det er særnorsk å ha anbefalinger på inntak av melk og meieriprodukter. Men de har også konkrete anbefalinger for melkeinntak i mange andre land.

Andre land med konkrete råd for melkedrikking

I mange andre land har man konkrete anbefalinger for hvor stort det daglige inntaket av melk og meieriprodukter bør være. Her er noen av dem:

  • Australia: For barn opp til 8 år anbefales det å minimum innta 1,5 – 2 porsjoner hver dag. Barn over 8 og unge bør innta 2,5-3,5 porsjoner per dag. Voksne (19-50 år), gravide og ammende bør ha et inntak på 2,5 porsjoner hver dag. Eldre (over 51 år) bør få i seg 2,5 – 4 porsjoner meieriprodukter hver dag. De eldre kvinnene anbefales å få i seg mer enn mennene. Det anbefales å velge de magre variantene.  
  • Canada: Voksne bør spise 2-3 porsjoner, ungdom 3-4 porsjoner og barn bør innta 2 porsjoner meieriprodukter daglig. 
  • Danmark: I Danmark har de 10 kostråd hvorav det ene sier: "Velg magre meieriprodukter". Kostrådene sier videre at et daglig inntak av 1/4-1/2 liter melkeprodukt passer til danske matvaner og at det er plass til 1-2 skiver mager ost (ca. 25 g) om du ellers spiser sunt.
  • Frankrike: De franske kostrådene anbefaler at man spiser 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag. Barn og unge bør innta 3-4 porsjoner hver dag.
  • USA: Det anbefales å inntak 3 porsjoner meieriprodukter hver dag for ungdom (over 9 år) og voksne. Barn fra 2-3 år anbefales å ha et inntak på 2 porsjoner per dag, mens barn 4-8 år anbefaler å ha et daglig inntak på 2 1/2 porsjoner meieriprodukter daglig.
  • Storbritannia: Det anbefales å bruke en tallerkenmodell for å sikre daglig inntak av næringsstoffer. Her blir det oppfordret til å spise noe melk og meieriprodukter hver dag. Det anbefales at det for det meste er de magre meieriproduktene som velges. I tallerkenmodellen tilsvarer dette 15 % hver dag.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Tre porsjoner meieriprodukter om dagen kan bidra til å sikre at du får nok av blant annet kalsium og jod. Velg gjerne magre meieriprodukter til hverdags, som er det Helsedirektoratet anbefaler.

Fakta

  • De norske kostrådene anbefaler å inkludere magre meieriprodukter i det daglige kostholdet. Med daglig inntak mener myndighetene 3 porsjoner
  • Melk er i det norske kostholdet en kilde til flere av næringsstoffene, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitaminer og proteiner