Neste artikkel 2/

Hvor mye melk og meieriprodukter er passe?

Skrevet av Kaja Helland-Kigen

Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet. Det finnes en rekke ulike produkter å velge mellom.

Helsedirektoratet gir kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rådet for inntak av melk og meieriprodukter lyder:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet

  • Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør. Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker
  • Velg fortrinnsvis meieriprodukter merket med Nøkkelhullet

Andre land har mengdeanbefalinger

En del land gir konkrete mengdeanbefalinger for inntak av meieriprodukter for å sikre at befolkningen har et tilstrekkelig inntak av næringsstoffer som kalsium og jod. Forskning har vist at kalsium kan ha både gunstige og ugunstige effekter på helsen avhengig av mengde. Norske helsemyndigheter har derfor valgt ikke å gi konkrete mengdeanbefalinger for inntak av melk og meieriprodukter, men anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet.

Tre om dagen gir deg nok kalsium og jod

Basert på norske kostholdsundersøkelser og matvaner kan man si at et daglig inntak på 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan være passende for å sikre inntaket av blant annet kalsium.

Velg nøkkelhullsmerkede meieriprodukter til hverdags

Helsedirektoratet anbefaler at vi bruker Nøkkelhullet som hjelpemiddel for å velge matvarer, og dette gjelder også melk og meieriprodukter. For at en matvare skal kunne få Nøkkelhullet, er det flere kriterier som må oppfylles. Nøkkelhullsmerket melk og ost inneholder mindre fett, og yoghurt mindre fett og sukker. I tillegg inneholder ost merket med Nøkkelhullet mindre salt. Selv om fett- og kaloriinnholdet i magre meieriprodukter er redusert, er innholdet av vitaminer og mineraler det samme. Det finnes en rekke ulike meieriprodukter å velge mellom med varierende innhold av fett, sukker og proteiner .

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Er du ikke så glad i å drikke melk, så kan du enkelt få nok kalsium fra ost, yoghurt og ved bruk av meieriprodukter i matlaging.