Neste artikkel 2/

Jod er en god grunn til å ha melk, yoghurt og ost i kostholdet

Skrevet av Mona Bjelland

Meieriprodukter vil være en viktig kilde til jod i fremtiden ifølge debattinnlegg fra Nasjonalt råd for ernæring hos forskning.no

Forskning.no har i løpet av våren og sommeren 2017 publisert en rekke artikler og debattinnlegg om jod til gravide og ammende, samt befolkningen generelt.

Jod er et næringsstoff som alle bør få i seg daglig, og for gravide og ammende er det ekstra viktig. Gravide og ammende har et økt behov for jod, fordi det bidrar til utviklingen av hjernen og sentralnervesystemet hos barnet. I tillegg er det viktig for hormonene som regulerer stoffskiftet både for den gravide og barnet i magen. Et godt jodlager før graviditeten hos kvinner med mild eller moderat jodmangel er bedre enn å starte med tilskudd i svangerskapet, ifølge Helsedirektoratet.

Forskning.no har publisert flere artikler om betydningen av jod:

27.05.2017: Gravide som spiser for lite jod kan få barn med atferdsproblemer (Artikkel fra UiT)

05.07.2017: Gjekk frå å mangle jod til å få skadeleg mykje av det (Artikkel fra NIFES)

12.07.2017: Tre av fire ammende får i seg for lite jod (Artikkel fra HiOA)

02.08.2017: Kan mors jodmangel skade barnet i magen?  (Artikkel fra Forskning.no)

Det har på forskning.no de siste månedene pågått en debatt om hvordan man kan sikre nok jod til den norske befolkningen. Følgende innlegg er publisert:

 07.06.2017: Jod fordufter fra bordsaltet (Artikkel fra Melk.no)

20.06.2017: Salt bør være hovedkilden til jod, også i Norge (Debattinnlegg fra HePla)

22.06.2017: Når vi snakker om jod anbefaler vi ikke enten eller, men både og (Tilsvar fra Melk.no)

28.06.2017: Stadig færre drikker kumelk – og trenden vil neppe snu (Tilsvar fra HePla)

04.07.2017: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet (Debattinnlegg fra Nasjonalt råd for ernæring)

14.07:2017: Hvorfor driver noen med melkepropaganda? (Tilsvar fra HePla)

I tillegg har Melk.no skrevet følgende artikler om jod som er publisert av forskning.no:

17.04.2016: Får du i deg nok jod? (Melk.no)

03.10.2016: Alle de nordiske landene har for lavt inntak av jod (Melk.no)

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS
Nøkkelråd om jod

Ett nøkkelråd for å få nok jod er å passe på å innta tre porsjoner med melk og meieriprodukter daglig, samt å spise fisk (husk hvit fisk) til middag minst 2-3 ganger i uken, i tillegg til annet sunt og variert kosthold.

Fakta

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!