Bløtkake med sviskefyll og tilbehør

En nydelig bløtkake med smaker fra Nord-Norge. Som tilbehør til bløtkaken kan du servere sitronkrem, karamellkrem, yoghurtsorbet og bringebærflak. Oppskrift av Roy Magne Berglund.

Ostekake med kremet geitost Rabarbrapai med jordbær
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

Sukkerbrød:
2 stk egg
1 dl sukker
1 dl hvetemel
1 ss potetmel
1 ts bakepulver
1 ss vann
Sviskefyll:
150 g svisker uten stein
2 dl vann til bløtlegging
½ stk vaniljestang
1 stk stjerneanis
Krem:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Sitronkrem:
½ dl friskpresset sitronsaft
50 g sukker
1 stk egg
2 stk eggeplomme
80 g usaltet meierismør
Karamellkrem:
50 g sukker
50 g glukose
50 g kremfløte
50 g smør
Yoghurtsorbet:
1 stk gelatinplater
170 g sukker
1 dl vann
1 stk sitron skall og saft
340 g yoghurt naturell
Pynt:
bringebærdrops
frisk mynte

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:

  1. Sett ovnene på 175 °C. 
  2. Pisk egg og sukker til eggedosis.
  3. Sikt det tørre over eggedosisen og vend det forsiktig inn, før du tilsetter vannet. 
  4. Smør en brødform på 1,5 liter og hell i røren. Stek sukkerbrødet midt i ovnene i ca 25 minutter.

    Sviskefyll:

  5. Bløtlegg sviskene i vann ett par timer, gjerne over natten.
  6. Tilsett vaniljestang og stjerneanis og kok sviskene i ca 10–15 minutter.
  7. Ta ut krydderne og mos resten fil en grøt med en stavmikser eller i en blender.

    Krem:

  8. Visp kremfløten, sukker og vaniljesukker til en luftig krem.
  9. Del sukkerbrødet først i to og frys ned den ene delen til senere bruk.
  10. Del resten av kakebunnen i tre og dynk alle delene godt med melk.
  11. Legg sviskepuré på den første bunnen og deretter pisket krem (kan også blandes.)
  12. Legg den andre bunnen oppå og gjenta med sviskepuré og krem. Dekk med krem på sidene og på toppen. 

    Sitronkrem:

  13. Bland sitronsaft, sukker, eggeplommer og egg i en kasserolle og varm nesten opp til kokepunktet under omrøring. Når det begynner å tykne trekkes kjelen til side.
  14. Tilsettes smør i terninger. Dekk med plastfolie og sett kaldt.

    Karamellkrem:

  15. Brun sukkeret til gyllen karamell i kasserolle. Tilsett fløte og glukose, og kok det inn i 2 minutter.
  16. Rør inn smøret.
  17. Sil massen og avkjøl.

    Yoghurtsorbet:

  18. Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann.
  19. Kok vann, sukker, sitronsaft og finrevet skall av sitron i 10 minutter.
  20. Hell vannet av gelatinen og smelt den i sitronvannet før du kjøler det ned.
  21. Bland inn yoghurten og frys ned sorbeten. Rør i blandingen med jevne mellomrom under innfrysingen.

    Pynt:

  22. Bringebærdrops fra butikken knuses i blender og siktes over bakepapir. Stekes i ovnen på 150 °C i noen minutter til det er smeltet.
  23. Legg et stykke bløtkake på tallerken. Dekorer med et tynt flak av smeltet bringebærdrops og litt frisk mynte. Sitronkrem og karamellkrem sprøytes ved siden av. Legg til slutt på en kule yoghurtsorbet før servering.