Ostekake à la Trondheim

Café Ni Muser i Trondheim er kjent for sin fantastiske ostekake, som i sommermånedene kan nytes ute i bakgården. Mye av æren for det har den utrolige kombinasjonen av fyldig ostekake og herlig frisk kirsebærsaus fått. Denne oppskriften er så lik man kan komme.

Sjokoladekake med solbær Tuiler
middels
Prøv kombinasjonen av fyldig ostekake og frisk kirsebærsaus
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

Bunn:
180 g digestive kjeks eller kornmo kjeks
2 ss sukker (kan sløyfes)
½ ts malt kanel
90 g smeltet smør
Ostemasse:
800 g kremost naturell
150 g sukker
1 stk vaniljestang
½ ts vaniljesukker
3 ss sitronsaft
4 stk egg
Rømmeblanding:
6 dl lettrømme
1 dl sukker
1 stk vaniljestang
Bærsaus:
3 dl kirsebærsaft
1 ss potetmel
1 dl frosne kirsebær

Fremgangsmåte

Kakebunn: 

  1. Smelt smør. Knus kjeks i en foodprosessor. Bland i sukker kanel og smeltet smør.
  2. Trykk blandingen ut i en smurt form og stek den midt i ovnen 175 °C i ca 10 minutter. Avkjøl. 

    Ostemasse:

  3. Skrap frøene ut av vaniljestangen.
  4. Kjør kremost, sukker, vaniljesukker, vaniljefrø og sitronsaft i en foodprosessor. Tilsett deretter ett egg om gangen og kjør til det blir en jevn og fin ostemasse.
  5. Fordel ostemassen oppå bunnen.
  6. Stek kaken midt i ovnen på 120 °C i 45 – 60 minutter, avhengig av ovn. Den er ferdig når den har konsistens som karamellpudding (skjelver litt). Avkjøl.

    Rømmeblanding:

  7. Skrap frøene ut av vaniljestangen.
  8. Kjør rømme, sukker og vaniljestangfrøene på lav hastighet i en foodprosessor. La blandingen stå kjølig i ca 30 minutter.
  9. Hel rømmeblandingen forsiktig over ostekaken når den er ferdig stekt. Start i kanten og hell forsiktig innover.
  10. Stekes midt i ovn på 120 °C i ytterligere 7 minutter. Ta den ut av ovnen og sett den på rist og la den kjøle ned. Når den er nedkjølt settes den kaldt (f.eks kjøleskap) i minst 12 timer.
  11. Kaken kan gjerne stå kaldt i 2 – 3 dager før den skal spises. Da gir frøene i vaniljestangen mer smak fra seg.

    Bærsaus av kirsebær:

  12. Bland saft og potetmel kaldt. Gi det et oppkok og rør hele tiden. Når sausen er ferdig, blandes de frosne kirsebærene i. Avkjøl.
Kokkens tips

Kjeksbunnen kan sitte litt fast i formen når den kommer rett fra kjøleskapet. La den stå på benken en liten stund før servering, da blir bunnen litt mykere og kakestykkene penere.