Tilslørte bondepiker

En enkel dessert som tilslørte bondepiker smaker ekstra godt med norske syrlige epler. I denne oppskriften bruker vi litt krydder som gir denne søte og syrlige desserten det lille ekstra. 

Iskake med multer Pisket rømme med jordbær
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

8 stk eple (syrlige)
2 dl sukker
1 stk vaniljestang
8 stk hel nellik
4 stk stjerneanis
2 stk hel kanel
50 g valnøttkjerner
60 g mandler
60 g havregryn , store
30 g smør
2 ss honning (f.eks akasie)
3 dl kremfløte eller lettfløte

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på  200 °C.
  2. Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del de i store biter (1,5 x 1,5 cm).
  3. Ha 5 av eplene i en kjele og tilsett ca 2 dl sukker sammen med krydderet.
  4. Sett platen på lav varme og rør av og til. Når eplene begynner å bli gjennomkokt, tilsettes de siste eplene i biter. Dette er for å få smakfulle epler biter i mosen med litt tygge motstand, samtidig som noen av eplene er kokt til mos.
  5. Rør jevnlig i mosen og trekk den fra varmen når de siste eplebitene er nesten gjennomkokt, men fortsatt med god tyggemotstand. Avkjøl mosen med krydderet i.
  6. Kjør valnøtter og mandler i en foodprosessor til det blir en fin masse, tilsett store havregryn og kjør noen ekstra sekunder.
  7. Smelt smør og tilsett smør og honning i blandingen. 
  8. Hell blandingen på en bakepapirkledd bakeplate og fordel det jevnt utover. Stek smuldretoppingen midt i stekeovnen i 6 - 8 minutter, til det får en gylden farge. Avkjøl.
  9. Pisk kremfløte til luftig krem.
  10. Ta ut krydderet fra eplemosen og legg mos, smuldretopping og krem lagvis i et glass eller en dessertskål. Avslutt med krem på toppen med litt smuldretopping eller nøtter som pynt.