Tilslørte bondepiker

En enkel dessert som tilslørte bondepiker smaker ekstra godt med norske syrlige epler. I denne oppskriften bruker vi litt krydder som gir denne søte og syrlige desserten det lille ekstra. 

Iskake med multer
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

8 stk eple (syrlige)
2 dl sukker
1 stk vaniljestang
8 stk hel nellik
4 stk stjerneanis
2 stk hel kanel
50 g valnøttkjerner
60 g mandler
60 g havregryn , store
30 g smør
2 ss honning (f.eks akasie)
3 dl kremfløte eller lettfløte

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på  200 °C.
  2. Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del de i store biter (1,5 x 1,5 cm).
  3. Ha 5 av eplene i en kjele og tilsett ca 2 dl sukker sammen med krydderet.
  4. Sett platen på lav varme og rør av og til. Når eplene begynner å bli gjennomkokt, tilsettes de siste eplene i biter. Dette er for å få smakfulle epler biter i mosen med litt tygge motstand, samtidig som noen av eplene er kokt til mos.
  5. Rør jevnlig i mosen og trekk den fra varmen når de siste eplebitene er nesten gjennomkokt, men fortsatt med god tyggemotstand. Avkjøl mosen med krydderet i.
  6. Kjør valnøtter og mandler i en foodprosessor til det blir en fin masse, tilsett store havregryn og kjør noen ekstra sekunder.
  7. Smelt smør og tilsett smør og honning i blandingen. 
  8. Hell blandingen på en bakepapirkledd bakeplate og fordel det jevnt utover. Stek smuldretoppingen midt i stekeovnen i 6 - 8 minutter, til det får en gylden farge. Avkjøl.
  9. Pisk kremfløte til luftig krem.
  10. Ta ut krydderet fra eplemosen og legg mos, smuldretopping og krem lagvis i et glass eller en dessertskål. Avslutt med krem på toppen med litt smuldretopping eller nøtter som pynt.