Kulfi med kardemomme og nøtter

Kulfi er en tradisjonell indisk is som lages ved å koke inn melk. Dette tar sin tid, men det gir en helt spesiell smak på isen. Isen har en tett konsistens og smelter langsomt. Tradisjonelt fryses den inn i kremerhusformer.

Skogsbærparfait Kjeksis
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1 ½ l helmelk
1 stk vaniljestang
1 ts hel kardemomme (kjerner)
60 g sukker
2 dl kremfløte
20 g pistasjenøtter
20 g rå skåldede mandler

Fremgangsmåte

 1. Ha melk, hel kardemomme og en splittet vaniljestang i en tykkbundet kjele.
 2. La det hele få et oppkok og skru ned varmen slik at melken blir stående å småkoke uten å koke over. Rør ofte slik at melken ikke svir seg i bunnen av kjelen. Melken skal koke ned til halv mengde (ca 7 dl).
 3. Når melken er kokt inn tilsettes sukkeret og koker i noen minutter til det er oppløst. Sil melken. Sett kjelen i litt kaldt vann og rør til melken er avkjølt.
 4. Visp fløte til den er nesten stiv og rør den inn i den avkjølte melken.
 5. Finhakk skåldede mandler og pistasjnøtter og rist de lett ved middelsvarme i en tørr stekepanne.
 6. Hell isblandingen over i en bolle (helst av metall, da kulden transporteres raskest) og dekk overflaten med plast.
 7. Sett bollen i fryseren i ca 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før isen fryses endelig. Tilsett nøtter og mandler ved siste pisking. Ta gjerne av litt til pynt.
 8. Lag kremerhus av papp og kle innsiden med bakepapir. Fyll formene med ismassen og frys. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.
  Kokkens tips

  Heldig er den som har en ismaskin. Hell den avkjølte isblandingen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Følg videre fremgangsmåte som skrevet over.

 9. Server med ristede nøtter og karamellsaus, smakssattsirup eller honning.