Rømmegrøt - en vestlandsvariant

Rømmegrøt er en matrett med mage og lange tradisjoner. Det sies at den kan spores helt tilbake til 800-tallet. Oppskriftene varierer litt, avhengig av hvor man befinner seg i landet. Fløten gjør grøten litt rundere på smak. 

enkel
Lukk full skjerm

Ingredienser

4
Grøt:
4 dl kremfløte
4 dl seterrømme
75 g hvetemel
1 ss sukker
1 dl melk
1 ts salt
Topping:
rosiner
morrpølse eller spekemat

Fremgangsmåte

  1. Bland fløte og rømme i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i ca. 10 minutter under omrøring. 
  2. Bland sammen mel og sukker i en bolle. 
    Kokkens tipsLitt sukker i melet, gjør at grøten ikke så lett klumper seg.
  3. Bruk en sikt til å spe melet i fløte/rømme-blandingen, mens du rører kraftig. Tilsett litt av gangen. La grøten koke opp mellom hver runde. Det er ikke sikkert det er nødvendig å bruke alt melet. Når grøten begynner å skille ut fett, er det nok.
  4. Dra kjelen til siden og la den stå noen minutter så grøten skiller seg ordentlig og fettet kommer ut.
  5. Bruk en spiseskje til å ta av det synlige fettet som legger seg på toppen av grøten. Putt det i en liten skål. Spe så på med varm melk, litt om gangen til du har fått den tykkelsen du ønsker.
  6. Når grøten har riktig konsistens, smak til med salt og sukker. Server med fett, rosiner og spekemat. 
    Kokkens tipsDet er viktig at du bruker seterømme når du skal lage rømmegrøt. Seterrømme har et høyt innhold av fett og er ikke kokestabil, slik at du får den ønskede utskillelsen av fett under koking.