Surstek av elg

En storslott festmiddag. Det tar tid å forberede surestek, men det er vel verd det! 

Surstek av rein Hot kalkungryte med spinat
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

4
Surmelksmarinade:
1 ¼ kg renskåret elgkjøtt
2 l syrnet melk
3 ss meierismør
2 ts salt
1 ts pepper
Saus:
8 dl kraft fra koking
5 ss hvetemel
1 dl surmelksmarinade
2 dråpe sukkerkulør
salt og pepper

Fremgangsmåte

Surstek med surmelksmarinade:

  1. Legg kjøttet i en plastboks (eller lignende) og hell over surmelken. Legg på lokk og la kjøttet marineres på et kjølig sted i 10 til 14 dager. Snu det 2 - 3 ganger i løpet av denne tiden.
  2. Ta opp kjøttet og tørk godt av melken med et papirhåndkle. Brun kjøttet ved sterk varme i smør i en jerngryte så det blir jevnt brunt på alle kanter. Ta ut kjøttet. 
  3. Kok ut gryten med litt vann og bruk dette i kokekraften.
  4. Dryss krydder over kjøttet og legg det tilbake i jerngryten.
  5. Hell over like deler vann (bl.a utkoket) og melk så det står kant i kant med kjøttet.
  6. Stikk et termometer i den tykkeste delen av kjøttstykket. Kok opp, legg på lokk og la kjøttet trekke til termometeret viser 60 - 70 °C (alt etter hvor godt stekt du vil ha det).
  7. Ta opp kjøttet og avkjøl det før det skjæres i skiver.
  8. Surstek smaker også utmerket servert kaldt. 

    Saus: 

  9. Bruk kokekraften til å lage saus. Jevn kraften (som du har innkokt til ca 8 dl) med hvetemel blandet med litt av surmelksmarinaden til den er tykk som viltsaus.
  10. Rør inn sukkerkulør til sausen er passe brun. Smak til med salt og pepper.
  11. Solbærsaft er godt i en slik saus. Dessuten smaker den også godt med brunost eller kremost av geitemelk, som for eksempel snøfrisk. Det blir mye saus, men den er mager og kjempefin å bruke i lapskauser og lignende om du skulle få rester. 
  12. Server kokte poteter og rotgrønnsaker til sursteken.