Surstek av rein

  Denne retten krever planlegging og tid. Men, den er vel verd å vente på. 

Viltgryte med skogsopp Surstek av elg
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

4
Surmelksmarinade:
1 kg renskåret reinsdyrstek
2 l syrnet melk
3 ss meierismør
2 ts salt
1 ts pepper
Saus:
8 dl kraft fra koking
5 ss hvetemel
1 dl surmelksmarinade
2 dråpe sukkerkulør
salt og pepper

Fremgangsmåte

Surstek med surmelksmarinade: 

  1. Legg kjøttet i en plastboks (eller lignende) og hell over surmelken. Legg på lokk og la kjøttet marineres på et kjølig sted i 10 til 14 dager. Snu det 2 - 3 ganger i løpet av denne tiden.
  2. Ta opp kjøttet og tørk av melken godt med et papirhåndkle. Ta vare på marinaden.
  3. Brun kjøttet ved sterk varme i smør i en jerngryte så det blir jevnt brunt på alle kanter. Ta ut kjøttet og kok ut gryten med litt vann og bruk dette i kokekraften.
  4. Dryss over krydder og legg kjøttet tilbake i jerngryten. Hell over like deler vann (inkl utkoket) og søt melk så det står kant i kant med kjøttet. Stikk et termometer i den tykkeste delen av kjøttet. Kok opp, legg på lokk og la kjøttet trekke til termometeret viser 60 - 70 °C (alt etter hvor godt stekt du vil ha kjøttet).
  5. Ta opp kjøttet og avkjøl det før det skjæres i skiver. Ta vare på kokekraften. 

    Saus:

  6. Jevn kokekraften (ca 8 dl) med hvetemel blandet med litt av surmelksmarinaden til den er tykk som viltsaus. Rør inn sukkerkulør til sausen er passe brun. Smak til med salt og pepper. Solbærsaft er godt i en slik saus. Og det smaker godt med brunost eller kremost av geitemelk, f.eks snøfrisk. Det blir mye saus, men den er mager og kjempefin å bruke i lapskauser osv. hvis du får rester. 
  7. Server kokte poteter og rotgrønnsaker til sursteken.