Moussaka - med greske ferieminner

Moussaka er en rett som stammer fra Balkan og Midtøsten, men som i Norge er mest kjent som en gresk rett. Hovedingrediensene er aubergine, tomat og kjøttdeig.

Lammegryte med potetpuré Hjortefilet med risotto
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

4
2 stk aubergine
2 ss meierismør
400 g karbonadedeig
2 stk løk , i strimler
200 g hermetiske tomater
50 g tomatpuré
1 ts salt
1 stk laurbærblad , knust
1 bunt bladpersille
½ ts pepper
1 ts hvitløkssalt
1 ts tørket oregano
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
Ostesaus:
50 g meierismør
50 g hvetemel
5 dl melk
200 g revet hvitost
3 stk egg
1 ts salt
½ ts revet muskatnøtt

Fremgangsmåte

  1. Vask auberginene, skjær dem i skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann.
  2. La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt i smør i en stekepanne.
  3. Brun kjøtt og løk i smør, tilsett tomater, tomatpuré, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter.
  4. Lag hvit saus av smør, mel og melk.
  5. Bland inn revet ost, vispet egg, salt og muskatnøtt.
  6. Legg auberginer og kjøttsaus lagvis i en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes i ovnen ved 160 °C i ca 45 minutter.
  7. Server med en frisk salat til.