Bergensk fiskesuppe

Verdens beste fiskesuppe!
middels
Lukk full skjerm

Ingredienser

4
Kraft:
1 stk gulrot
½ stk løk
1 stk purre
¼ stk stilkselleri (stangselleri) (liten bit)
10 stk hel pepper
1,5 kg bein, skinn og hode av fisk (torsk e.l.)
1 ½ l vann
½ ts salt
Fiskeboller:
400 g torskefilet
1 ss potetmel
1 ts salt
2 dl melk
Suppen:
4 stk gulrot
½ stk knollselleri (sellerirot)
2 stk små purre
3 dl kremfløte
1 ss eddik (7%)
3 dl seterrømme
3 ss hvetemel
200 g fiskefilet (f. eks. torsk eller laks)
salt og pepper
100 g reker

Fremgangsmåte

Kraft:

  1. Skrell og del gulrot, løk, purre og selleri i biter.
  2. Ha grønnsakene, pepperkornene og fiskeavskjæret i vannet og kok opp. La den småkoke i ca. 20 minutter, mens du tar av skummet som danner seg på toppen. 
  3. Mens kraften koker, gjør du klar ingrediensene til suppen.

    Fiskeboller:

  4. Hakk fisken i små biter med en kniv.
  5. Bland sammen fiskebiter, potetmel og salt i en bakebolle eller ved hjelp av en kjøkkenmaskin.
  6. Spe med melk til du har en jevn luftig masse.
  7. Kok opp lettsaltet vann. Form fiskefarsen til små boller med en teskje.
  8. Slipp disse i vannet og la trekke i ca. 5 minutter til fiskebollene er faste.

    Suppen: 

  9. Kutt opp grønnsakene slik du liker de best, enten i tynne staver eller i små biter.
  10. Når kraften er ferdig, siler du den gjennom et dørslag eller et rent kjøkkenhåndkle. Ha grønnsakene og fløten i kraften og kok opp.
  11. Bland eddiken i rømmen. Skru ned temperaturen på platen, og tilsett rømmeblandingen i suppen mens du visper godt.
  12. Ha fiskebollene i suppen.
  13. Skjær fisken i biter og tilsett dem.
  14. Jevn suppen med litt mel og smak til med salt og pepper.
  15. La fisken trekke i suppen i ca 5 minutter.
  16. Ha suppen i store dype tallerkener, dryss over reker og server suppen med fersk brød.