Amerikansk eplekake

17. oktober er "Den norske epledagen", og en passende anledning for å prøve ut denne kaken! (Passer selvfølgelig godt på vanlige "hverdager" også.)

Appelsinkake
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 12 stk
Kakebunn:
125 g meierismør
2 dl sukker
3 stk egg
2 stk eple
3 dl hvetemel
2 ts malt kanel
1 ½ ts bakepulver
Glasur:
200 g kremost naturell
½ dl melis
1 ts vaniljesukker
Pynt:
1 stk eple
1 stk sitron

Fremgangsmåte

Kakebunn:

  1. Sett stekeovnen på 175 °C.
  2. Rør smør og sukker til det blir lyst og luftig i en kjøkkenmaskin. 
  3. Visp i egg - ett om gangen. Rør godt mellom hvert egg, slik at røren ikke skiller seg. 
    Kokkens tipsHer er det en fordel med romtempererte egg, da dette vil være med å hindre at røren sprekken. Hvis du likevel ser at røren skiller seg etter at et eller to egg er tilsatt røren og rørt godt inn, kan man tilsette litt av hvetemelet slik at røren ikke skiller seg ytterligere.
  4. Skrell eplene og riv de grovt på et rivjern og ha det i røren. Sikt i hvetemel, kanel og bakepulver og rør alt godt sammen. 
  5. Hell røren i en kakeform, kledd med bakepapir i bunnen (24 cm i diameter) og stek kaken i ovnen på 175 °C i 40-45 minutter.
  6. Avkjøl kaken og ta den ut av formen.

    Glasur og pynt:

  7. Bland kremost, melis og vaniljesukker godt sammen.
  8. Smør glasuren jevnt utover kaken.
  9. Del eple i tyne båter som dyppes i sitronsaft (så blir de ikke brune). Pynt kaken med eplebåtene og gjerne litt revet sitronskall.
    Kokkens tipsDu kan erstatte epler med revet gulrot, to epler tilsvarer 300 g gulrot. Ønsker du en glutenfri kake, bytter du 3 dl hvetemel med 180 g glutenfri kakemiks.