Boller (grunnoppskrift)

Dette er en god grunnoppskrift på søt gjærdeig som kan brukes til det meste; boller, klippekrans, skoleboller, prinsessekake....
middels
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 12 stk
100 g smør
3 ½ dl helmelk eller lettmelk
50 g gjær
100 g sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
600 g hvetemel
1 stk egg (til pensling)

Fremgangsmåte

Kokkens tips

Denne bolledeigen kan du bruke som utgangspunkt for mange spennende bollevarianter som prinsessekake, klippekrans, brunostboller, kanelboller og sjokoladeboller. Prøv deg frem og finn din favoritt!

  1. Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La melkeblandingen bli fingervarm (37 °C).
  2. Smuldre gjær i en bolle, og rør den ut med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
  3. Ha i hvetemelet og bakepulveret, og elt deigen til den blir blank og smidig (gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok)
  4. La den heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter. 
  5. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Legg bollene på en stekeplate og etterhev på et lunt sted i ca. 30 minutter. 
  6. Sett ovnen på 200 °C.
  7. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen i ca. 12 - 15 minutter. Avkjøl bollene på rist.
    3 om dagen-tips

    Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.