Boller (grunnoppskrift)

Dette er en god grunnoppskrift på søt gjærdeig som kan brukes til det meste; boller, klippekrans, skoleboller, prinsessekake....

Pizzahorn
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 12 stk
100 g smør
3 ½ dl helmelk eller lettmelk
50 g gjær
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 l hvetemel
1 stk egg (til pensling)

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La melkeblandingen bli fingervarm (37 °C).
  2. Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
  3. Ha i hvetemelet og bakepulveret, og elt deigen til den blir blank og smidig (gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok)
  4. La den heve til dobbelt størrelse. ca 40 minutter. 
  5. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Legg bollene på en stekeplate og etterhev på et lunt sted i ca 30 minutter. 
  6. Sett ovnen på 200 °C.
  7. Pensle bollene med egg og stek de midt i ovnen i ca 12 - 15 minutter. Avkjøl bollene på rist.
    Kokkens tipsDu kan lage mange varianter av boller med denne grunnoppskriften og hvilket fyll du ønsker å ha i bollene er det bare fantasien som setter en begrensning for.