Bondebrød

Bak et saftig surdeigsbrød med rugmel. Det tar litt tid, men det er verdt å vente på.

Grove landboller Knuter med sjokolade
vanskelig
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 2 stk
Dag 1 (surdeig):
25 g fersk gjær
3 dl vann
3 dl siktet rugmel
Dag 2 eller 3:
25 g fersk gjær
½ dl maisolje eller en annen nøytral olje
1 ss salt
2 l sammalt rug, fin
5 dl hvetemel
7 dl syrnet melk

Fremgangsmåte

Dag 1:

  1. Begynn med surdeigen. Smuldre gjæren i en bolle. Varm vannet til 37 °C, hell det over gjæren og rør til den er oppløst.
  2. Bland i melet. Strø et tynt lag mel over deigen. Dekk bollen med et klede og la den stå i romtemperatur 1-2 døgn. Lar du deigen heve i 2 døgn, får den rikere aroma. Da kan du gjerne tilsette ytterligere 1/2 dl rugmel etter 1 døgn.

    Dag 2 eller 3:

  3. Varm syrnet melk og olje til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.
  4. Bland deretter i surdeigen og tilsett resten av væsken, litt om gangen.
  5. Arbeid inn saltet, rugmelet og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig i maskin eller for hånd til den slipper bollen.
  6. Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Strø et tynt lag mel over deigen, dekk den med et klede og la den heve ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet med resten av hvetemelet.
  7. Form 2 runde brød. Legg brødene på en smurt plate, prikk med en gaffel og la dem heve under klede ca. 30 min. Varm ovnen til 250°C. Senk varmen til 200°C, i det du setter inn brødene. Stek i ca. 45 min. La brødene avkjøles på rist under et klede hvis du vil ha myk skorpe.