Grunnoppskrift grove rundstykker

Se video av hvordan du lager grove rundstykker. De kan godt fryses ned og er perfekte å ta frem når du har lyst på noe ekstra godt eller en variasjon i matpakken. 

Fikenbrød Grove rundstykker
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 16 stk
6 dl lettmelk
1 pk fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
1 ts salt
½ dl olje
4 dl sammalt hvete, grov
3 dl havregryn
9 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Oppskriften gir ca. 16 rundstykker eller 8 baguetter eller 14 horn. Ønsker du mange rundstykker, kan du lage dobbel porsjon av oppskriften, men behold samme mengde gjær.

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 °C. Hell melken over gjæren og rør til den er oppløst.
    Kokkens tips

    Du kan godt bruke en pakke tørrgjær istedenfor fersk gjær. Bland i så fall tørrgjæren i melet før du rører det tørre sammen med melken.

  2. Tilsett salt og olje. Rør inn det grove melet. Tilsett resten av melet litt etter litt, til deigen blir jevn og smidig. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt.
    Ernæringsrådgiverens tips

    Tilsetter du litt solsikkekjerner, linfrø eller sesamfrø i deigen, får rundstykkene en litt annen smak og de blir enda mer næringsrike.

  3. Dekk til med plast og la den heve i ca. 40 minutter til deigen nesten er dobbel størrelse.
  4. Kna den ferdighevede deigen litt og trill den til en jevn pølse. Del pølsen i like store deler (ca. 16 deler). Trill til glatte rundstykker.
  5. Legg dem på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i ca. ½ time på et lunt sted.
  6. Sett ovnen på 220 °C.
  7. Dusj eller pensle rundstykkene med melk like før de settes i ovnen. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Slik gjør du hvis du ønsker å lage horn:

  1. Kjevle deigen ut til en tynn, stor leiv (som en rund pizzadeig). Del leiven i åtte like store trekanter.
  2. Rull hver enkelt trekant sammen til et horn, start med å rulle fra den bredeste siden.
  3. Legg hornene på bakepapir på en bakeplate. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la hornene heve. De er ferdig hevet når du med et lett fingertrykk på hornene ser at fingertrykket forsvinner.
  4. Dusj eller pensle med melk like før du setter dem i ovnen. Stekes på over- og undervarme ved 240 °C midt i ovnen i 8 - 10 minutter.
Kokkens tips

Fylte horn er også kjempegodt. Du kan for eksempel ta noen gulostskiver og litt krydder på "snippen" før du ruller den sammen. Pizzafyll smaker også godt inni.