Havrebrød

middels
Melk + brød = sant
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 2 stk
1 pk fersk gjær
1 l skummet kulturmelk
½ dl rapsolje
1 ss salt
2 dl hvetekli eller havrekli
8 dl havregryn
9 dl hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Varm litt av melken til 37 °C, og bland den godt med gjæren.
  2. Tilsett resten av melken, olje, salt, kli og havregryn. Rør godt.
  3. Ha i så mye hvetemel at deigen forsatt er litt klissete og ikke for fast.
    Kokkens tips

    Når du baker gjærbakst med mye grovt mel er det viktig at deigen ikke blir for fast og tung.

  4. Dryss litt mel over deigen og dekk med plast eller håndkle. La deigen heve i ca 1 time i romtemperatur.
  5. Elt deigen. Tilsett litt mel under utbakingen. Del deigen i to like store emner. Form til 2 sprekkfrie, avlange brød. Dryss med litt mel og legg på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Du kan også trille ut rundstykker av deigen.
  6. Sett brødene til etterheving i ca 30 minutter.
  7. Stek brødene på nest nederste rille ved 200 °C i ca 40 minutter. Rundstykkene stekes på varmluft, 175 grader i ca 15 minutter.
Ernæringsrådgiverens tips

Melk er blant annet en god kilde til proteiner, kalsium og jod, mens grovbrød er rik på karbohydrater og fiber. Melk og brød blir til sammen en uslåelig kombinasjon; rask, enkel, billig med utallige variasjonsmuligheter. Ikke minst er det et fullverdig måltid som passer perfekt til både frokost, lunsj og kveldsmat. Melk + brød = sant!