Julekake

Mange forbinder fersk julekake med gode juleminner, men denne kaken kan du fint spise resten av året også.

Havregrynsbrød Vørterkake
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 2 stk
125 g smør
5 dl helmelk
1 pk gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
150 g rosiner
650 g hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen.
  2. Elt i mel blandet med sukker, kardemomme, anis og nellik og rosiner. Deigen skal være blank og smidig.
  3. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.
  4. Legg deigen på bordet og del den i to til tre emner. Elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Du kan også ha dem i en godt smurt brødform på omlag 2 liter.
  5. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted, ca. 30-40 minutter.
  6. Visp sammen egget og pensle kakene.
  7. Stek de nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 30 - 40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene på rist.