Kringle med makronfyll

Gjærbakst har mange tilhengere, og en skikkelig saftig kringle er smaker nydelig til kaffen. Denne klippekransen er fylt med smakfullt makronfyll.

middels
Lukk full skjerm

Ingredienser

10
50 g gjær
2 dl helmelk
100 g sukker
2 stk egg
2 ts malt kardemomme
600 g hvetemel
1 ts salt
100 g smør
1 stk egg til pensling
Fyll:
100 g skåldede mandler
50 g digestive kjeks eller kornmo
60 g sukker
1 dl matfløte eller kremfløte

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell melken over gjæren og rør ut.
  2. Tilsett sukker, egg og hvetemel, spar litt av melet til utbakingen.
  3. Elt deigen på lav hastighet i 5 minutter.
  4. Kutt smør i små terninger. Tilsett deretter smørterninger og salt og elt deigen i ca. 15 minutter til den er smidig og slipper bakebollen.
  5. Dekk til og sett deigen på et lunt sted. La den heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
  6. Ta deigen på et melet bakebord/benk og elt den godt til den er smidig. Deigen deles i to, eller man kan lage én stor krans.
  7. Kjevl emnet ut til en stor avlang leiv (bredde ca. 20 cm).

    Fyll:

  8. Mal mandlene og knus kjeksen, og rør det sammen med sukker og fløte.
  9. Smør fyllet på leiven, og rull den sammen. Form den til en krans, og legg den med skjøten ned på en plate med bakepapir.
  10. Skjær jevne snitt med en skarp kniv eller klipp jevne blad med en saks litt på skrått. Legg bladene ned mot bladets bakside, annen hver gang til høyre og venstre.
  11. La kransen etterheve i ca. 30 minutter, til dobbel størrelse.
  12. Pensle kransen med sammenvispet egg, og stek den nesten nederst i stekeovnen ved 225 °C i 15-20 minutter.
  13. Avkjøl klippekransen på rist og smør eventuelt på melisglasur. 
    3 om dagen-tips

    Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til kringlen så får du i deg 1 av 3 om dagen.