Lussekatter

Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys.

Tebirks med valmuefrø Flettekringle med rosiner
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 30 stk
150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 stk egg
1 g safran (kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
1 ½ l hvetemel
½ ts salt
2 ts malt kardemomme
1 stk sammenvispet egg
rosiner til pynt

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. 
  2. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  3. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 40 minutter.
  5. Form deigen til lussekatter (se beskrivelse under), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i 15 - 20 minutter.
  6. Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene lys gylne i stekeovnen ved 225 °C i 8 - 10 minutter. På varmluft brukes 200 °C i 8-10 minutter.

Slik kan du forme lussekattene:

  1. Lussekatt: Trill tynne pølser og form dem som en S, som du pynter med en rosin i hver ende.
  2. Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt denne, med en rosin midt i hver.
  3. Prestens hår (pasjfasong): Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende.
  4. Kirkeport: Bøy fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
  5. Lilje: Lag en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.
Kokkens tips

Det er krydderet safran som får frem gulfargen og den karakteristiske smaken på bakverket. Har du ikke safran kan du gjøre lussekattene gule ved å bruke gurkemeie, men smaken blir da ikke den samme.