Saftige berlinerboller med lune bringebær

Også kalt solbolle i Tromsø fordi den spises i dagene rundt 21. januar når solen kommer tilbake etter mørketiden.
enkel
Lukk full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 12 stk
3 dl helmelk
2 stk egg (1 egg til pensling)
30 g sukker
15 g gjær ( 1/3 pose tørr gjær )
500 g hvetemel
200 g siktet speltmel
50 g maisstivelse (maizena)
1 ts salt
110 g smør ( romtemperert )
100 g bringebær
1 l solsikkeolje

Fremgangsmåte

  1. Varm opp melken til ca. 37 grader.
  2. Smuldre gjæren i kjelen og rør den ut i melken.
  3. Bland sukker og egg i melkeblandingen.
  4. Tilsett alle andre ingredienser unntatt smør i bakebollen og elt sammen til en smidig deig, ca. 10 minutter.
  5. Tilsett smøret og elt deigen ca. 10 minutter til slik at smøret er eltet godt inn.
    Kokkens tipsHer kan du gjerne bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok.
  6. Dekk til deigen og hev til dobbelt størrelse. Det tar ca. 45 minutter.
  7. Ta litt mel på kjøkkenbenken og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller med et glass. I midten av den utstikkede bollen legger du ønsket mengde fyll. Legg en ny bolle over og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
  8. Varm opp oljen til ca. 180° C.  Legg to til tre boller av gangen ned i den varme oljen. Snu dem under stekingen. Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir.
    Kokkens tipsFettet er varmt nok når det bobler rundt en trepinne som settes i fettet. Legg ikke i for mange boller av gangen.
  9. Trill nystekte boller i sukker. Avkjøl på rist.
    Kokkens tipsBollene kan fryses og varmes opp før servering.