Totenkringler

Totenkringler er boller formet som kringler med lang tradisjon som julebakst på Toten. Kringlene smaker like godt også resten av året. Del dem i to og ha noe godt pålegg på, eller nyt dem som de er til en varm kopp te.

Urtebrød Brød med linfrø og bokhvete
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 30 stk
250 g smør
5 dl melk
100 g gjær
250 g sukker
1 kg hvetemel
2 ts malt kardemomme
1 ts hornsalt
2 stk egg
1 stk sammenvispet egg (til pensling)

Fremgangsmåte

  1. Smelt halvparten av smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske.
  2. Rør inn sukkeret og bland inn mel til det er en svært løs deig.
  3. Tilsett kardemomme, hornsalt og egg. Bland godt og sett så deigen til heving i ca. 1 time.
  4. Rør inn resten av smøret (halvsmeltet) og tilsett mer mel til deigen nesten "slipper" bollen. Deigen skal fortsatt være løs. La den heve igjen i ca. 30 minutter.
  5. Del så deigen i 80 biter og trill hver bit til 15 cm lange pølser. Form hver pølse til en kringle og sett dem på smurt stekeovnsplate. Etterhev på platen.
  6. Pensle kringlene to ganger, slik at de blir flotte og blanke, og stek dem i stekeovnen på midterste rille på 250 °C i ca. 5 minutter.
  7. Servér gjerne totenkringlene lunkne.