Vegaboller

Prøv en annen form på kanelbollene neste gang du baker. Denne varianten tar seg festlig ut på kakefatet.

middels
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 10 stk
50 g gjær
2 dl lettmelk
3 ss sukker
2 stk egg
1 ts malt kardemomme
600 g hvetemel
100 g smør
1 ts salt
Fyll:
75 g mykt smør
¾ dl sukker
1 ½ ts malt kanel
1 stk egg

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell melken over gjæren og rør ut.
  2. Tilsett sukker, egg og hvetemel, spar litt av melet til utbakingen.
  3. Elt deigen på lav hastighet i 5 minutter.
  4. Kutt smør i små terninger. Tilsett deretter smørterningerne og salt og elt deigen i ca. 15 minutter til den er smidig og slipper bakebollen.
  5. Dekk til og sett deigen på et lunt sted. La den heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
  6. Elt deigen med litt mel på bakebordet. Kjevlde deigen ut til en rektangulær leiv på ca. 30 x 70 cm.
  7. Smør fyllet over deigen og rull sammen fra langsiden. Skjær i ca. 3 cm brede biter. Trykk med skaftet på en bordkniv på midten av deigbiten, slik at det dannes en fordypning og bollen "åpner" seg i endene.
  8. Legg bollene på et bakepapir på stekeplate. Dekk til og etterhev i 30 minutter.
  9. Pensle med sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovn ved 225- 250 °C i ca. 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.
3 om dagen-tips

Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.