Blåbærpai med kardemommekrem

Blåbær er ikke bare en fantastisk bærsort, den kan også være helt gratis. Bærtur i skogen gir både matauk og en hyggelig opplevelse. Denne saftige paien gir minner om blåbær på strå, og blå barnetruter.

Epleterter Sjokoladepai
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

Paibunn:
1 ½ dl matyoghurt
125 g kransekakemasse
½ ts salt
125 g smør
1 stk egg
3 ½ dl hvetemel
Fyll:
1 dl finhakkede mandler
3 stk egg
3 dl sukker
3 ½ dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
2 ts bakepulver
¾ dl hvetemel
275 g frosne eller friske blåbær
1 ts revet sitronskall
Kardemommekrem:
1 ½ dl gresk yoghurt
1 ½ dl crème fraîche orginal, 35 %
2 ss melis
1 ts malt kardemomme

Fremgangsmåte

Paibunn: 

  1. Bland mandelmassen og saltet i en foodprosessor til massen er smidig.
  2. Tilsett smøret i små biter.
  3. Ha i egget, og tilsett til slutt melet. Ikke la maskinen jobbe mye med deigen når melet er tilsatt.
  4. Ta deigen ut av foodprosessoren. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i ca en time.
  5. Sett stekeovnen på 175 °C.
  6. Legg deigen på en lett melet overflate, og kjevl den ut til den er ca 2 mm tykk. Legg deigen forsiktig i paiformen. Vær ekstra nøye på å få kantene trykket ned, slik at det ikke kommer luft mellom deigen og formen.
  7. Sette formen i fryseren i ca ti minutter, og sett formen direkte fra fryseren inn i ovnen. Deigen skal steke til den er gylden, ca 12 minutter.

    Fyll: 

  8. Visp egg og sukker til eggedosis.
  9. Bland inn de øvrige ingrediensene for hånd.
  10. Hell fyllet i det ferdigstekte paiskallet, og stek paien videre på 175 °C i ca 30 minutter.

    Kardemommekrem: 

  11. Ha crème fraiche og yoghurt i et kaffefilter, og la det renne av til blandingen er fast. Det tar 30-40 min.
  12. Legg "osten" i en skål og bland inn melis. Smak til med kardemomme.