Blåbærpai med kardemommekrem

Blåbær er ikke bare en fantastisk bærsort, den kan også være helt gratis. Bærtur i skogen gir både matauk og en hyggelig opplevelse. Denne saftige paien gir minner om blåbær på strå, og blå barnetruter.

Epleterter Sjokoladepai
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

Paibunn:
1 ½ dl matyoghurt
125 g kransekakemasse
½ ts salt
125 g smør
1 stk egg
3 ½ dl hvetemel
Fyll:
1 dl finhakkede mandler
3 stk egg
3 dl sukker
3 ½ dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
2 ts bakepulver
¾ dl hvetemel
275 g frosne eller friske blåbær
1 ts revet sitronskall
Kardemommekrem:
1 ½ dl gresk yoghurt
1 ½ dl crème fraîche orginal, 35 %
2 ss melis
1 ts malt kardemomme

Fremgangsmåte

Paibunn: 

  1. Bland mandelmassen og saltet i en foodprosessor til massen er smidig.
  2. Tilsett smøret i små biter.
  3. Ha i egget, og tilsett til slutt melet. Ikke la maskinen jobbe mye med deigen når melet er tilsatt.
  4. Ta deigen ut av foodprosessoren. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i ca en time.
  5. Sett stekeovnen på 175 °C.
  6. Legg deigen på en lett melet overflate, og kjevl den ut til den er ca 2 mm tykk. Legg deigen forsiktig i paiformen. Vær ekstra nøye på å få kantene trykket ned, slik at det ikke kommer luft mellom deigen og formen.
  7. Sette formen i fryseren i ca ti minutter, og sett formen direkte fra fryseren inn i ovnen. Deigen skal steke til den er gylden, ca 12 minutter.

    Fyll: 

  8. Visp egg og sukker til eggedosis.
  9. Bland inn de øvrige ingrediensene for hånd.
  10. Hell fyllet i det ferdigstekte paiskallet, og stek paien videre på 175 °C i ca 30 minutter.

    Kardemommekrem: 

  11. Ha crème fraiche og yoghurt i et kaffefilter, og la det renne av til blandingen er fast. Det tar 30-40 min.
  12. Legg "osten" i en skål og bland inn melis. Smak til med kardemomme.