Fattigmann

Fattigmann er en av de syv småkakene som mange baker til jul. Det er ikke heltavklart hvorfor det er akkurat syv slag som skal bakes til jul. Noe av grunnen til at vi har denne koselige tradisjonen skyldes nok ihvertfall Hanna Winsnes og hennes bok 'Lærebog i de forskellige grene af husholdningen', utgitt i 1845 som Norges første kokebok.

Krumkaker Berlinerkranser
vanskelig
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 40 stk
2 stk egg
4 stk eggeplomme
80 g sukker
5 ss kremfløte
½ ts malt kardemomme
2 ss konjakk
300 g hvetemel
1 kg smult (til steking)

Fremgangsmåte

  1. Pisk eggedosis av egg, eggeplommer og sukker. 
  2. Visp kremfløten til luftig krem og bland den forsiktig inn i eggedosisen sammen med konjakken.
  3. Bland kardemomme i litt av hvetemelet og sikt det inn i deigen. Sikt inn resten av hvetemelet. Jobb så lite med deigen som mulig, og sett den kaldt til neste dag.
  4. Kjevl ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore. Midt i snippen skjæres et snitt på langs, og man trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.
  5. Kakene stekes lysebrune i smult, og avkjøles på rist.