Storlefse/Grytlandslefse

Serveres sammen med smørkrem.

Vaffelkake
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

8
300 g hvetemel
300 g siktet rugmel
5 dl kald melk
Rye eller klining:
4 dl kremfløte
6 dl melk
500 g hvetemel
2 ½ ts hornsalt

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen mel og melk til en god deig. La deigen hvile noen timer.
  2. Del deigen i 20 emner og kjevle hvert emne tynt ut. Stek lefsene på den ene siden og legg dem etterhvert oppå hverandre. Dekk lefsene med et klede og legg et lett press oppå.

    Rye eller klining:

  3. Rør sammen fløte, melk, mel og hornsalt til en ganske tykk røre. Den skal være så tykk at mønsteret blir synlig når du smører det på lefsen.
  4. Smør rye/klining på kald lefse. Bruk en slikkepott og smør det utover og lag deretter mønsteret med krina. Dette er et redskap som lager riller i ryen, akkurat som en grov kam. Mønsteret på disse lefsene skal gå litt på skrå.
  5. Legg lefsene tilbake på varm takke til ryen er helt tørr. Eller stek lefsen på 225 °C til ryen har stivnet.
  6. Oppbevar lefsene tørt med lett press på.

    Servering av storlefse:

  7. Bløt lefsene ved å skylle dem lett i kaldt vann og legg dem deretter i fuktige håndklær til de er myke.
  8. Rør like deler meierismør og sukker lyst og lett og smør det på "vrangen" av lefsene.
  9. Brett inn to av sidene mot midten.
  10. Smør smørkrem på det som er brettet inn.
  11. Brett sammen på langs en gang til og klipp opp i pene biter.