Neste artikkel 2/

Lag disse grøtene til grøtdagen 23. oktober

Grøten har lange tradisjoner i Norge, både som hverdagsmat og til fest.  Den årlige Grøtdagen ble feiret første gang i 1989 her i landet. Det er fortsatt de tradisjonelle grøtene folk spiser mest av.

Grøt er fremdeles populær som middag, men spises stadig oftere til frokost og kveldsmat.

Her har vi samlet noen oppskrifter for deg som har god tid, for deg med dårlig tid, for deg som vil lage noe tradisjonelt og for deg som har lyst til å prøve noe nytt.

  

   

Byggrynsgrøt

Grøten er like gammel som Norge selv, hvis ikke eldre. Byggrynsgrøt var tidligere fast hverdagskost flere ganger om dagen. Her har vi laget en god gammel variant.

grot2

Risengrynsgrøt

Risengrynsgrøt er en klassiker og mange har opprettholdt tradisjonen med grøt som lørdagsmiddag.

ROEMME_GROET

Rømmegrøt

Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med Jonsok (St. Hans), Olsok (29. juli) og Barsok (24. august), men også til spesielle anledninger og feiringer. Hvorfor ikke feire Grøtdagen med rømmegrøt?

Havregrøt med friske bær

Havregrøt med blåbær

Lag en deilig havregrøt med blåbær eller lag din egen favoritt med nøtter, rosiner, syltetøy eller melk. Frokost er det måltidet vi først og fremst spiser havregrøt, men denne passer også til middag og kvelds, avhengig av toppingen.

kaffegraut

Kaffegrøt

Den ultimate kaffekosen!  Kaffegrøt ble før brukt til fest slik som bryllup, barsel og andre store festdager.

Bytt ut bløtkaken og server kaffegrøt på Grøtdagen! Den skal serveres kald, og den har lenger holdbarhet enn bløtkake.

Risengrynsgrøt

Dynegrøt

Dette er den perfekte fremgangsmåten for deg som har mye å gjøre eller for deg som alltid brenner grøten!

Denne blir garantert ikke svidd og den koker heller ikke over.

Fakta

  • I Norge ble Grøtdagen første gang feiret i 1989
  • Grøt er vår eldste varmrett
  • Grøt er mest populært på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge
  • The Golden Spurtle; Verdensmesterskapet i grøt, arrangeres hvert år i Skottland
  • Halvparten av alle nordmenn spiser grøt månedlig mens 17% spiser ukentlig.
  • Lørdagen har tradisjonelt vært den store risgrøt-spisedagen, så også i dag.