Neste artikkel 2/

Inviter til en grøssende god Halloweenfest

Skrevet av Marianne H. Antonsen

Bruk sesongens beste råvarer, som gresskar, lam og norske epler. Fyll opp magene med deilig suppe, varm gryterett– eller hva med en blodrød eller oransje smoothie? Her er fire retter som passer perfekt på Halloweenfesten.

Den siste dagen i oktober er sjansen stor for at du får besøk på døren, barn og unge tråler nabolaget kledd ut som skumle karakterer på jakt etter godteri mens de sier "knask eller knep". I Norge er vi særlig påvirket av feiringen i USA, og det blir også her det stadig vanligere å markere Halloween med gresskar, spøkelser, gjenferd, edderkopper og alt du kan tenke deg av skrekk og gru.

Tradisjonen strekker seg langt tilbake i tid og er basert på urgamle tradisjoner. Den har røtter i den katolske allehelgensdagen, og også flere hedenske høstfester. Det har i perioder vært en overgangsfest mellom sommer og vinter, lagt til et tidspunkt der avlingene var i hus før kulda satte inn.

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften og feires den 31. oktober, dagen før allehelgensdag 1.november. Feiringen av allehelgensdagen er i Norge lagt til første søndag i november, og den dagen markeres ofte med en minnedag for avdøde venner og slektninger, der mange legger blomster og tenner lys på kirkegårdene. (*kilde forskning.no, wikipedia)

Høstfest med mat i fokus

Bruk Halloween som et påskudd til å skape en hyggelig ramme rundt årstidsskiftet. Samle familie og venner til et godt måltid der dere sier farvel til sommeren og ønsker vinteren velkommen. Til en slik senhøstfest passer det godt å bruke sesongens beste råvarer; gresskar, lam og epler. Pynt med utskårede gresskar med lys i, edderkopper, slanger og spøkelser - og du får en perfekt ramme rundt Halloweenfesten.

Her er tre retter og en velkomstdrikk som garantert vil sette en spiss på kvelden.

Halloweensmoothie

Lag en smoothie som velkomstdrikk til Halloweenfesten. Ta utgangspunkt i for eksempel jordbærsmoothie, og tilsett rød konditorfarge eller fargepasta. Eksperimenter deg frem til du får en farge til å grøsse av, tilsett gjerne litt sort eller annen farge som gir akkurat den fargen du ønsker.

gresskarsuppe

     

Gresskarsuppe med koriander

Mange forbinder gresskar med halloween, samtidig er gresskar en kjempegod grønnsak som smaker nydelig i suppe. Prøv denne varianten med koriander og chili.

kremet-lammegryte

Fargerik lammegryte med potetpuré

Lam trenger ikke alltid å tilberedes på tradisjonelt vis. Lag denne farge- og smaksrike lammegryten i høstmørket eller f. eks til Halloweenfesten

Stekte epler

Stekte epler med vaniljeis

Stekte epler med vaniljeis er en frisk og god dessert. Bruk norske epler for å få den syrlige smaken og den faste og sprø konsistensen.

Fakta

For mange er gresskar en viktig del av Halloween-feiringen.

Ta ut fyllet, skjær ut grimaser i skallet og legg stearinlys eller elektriske glødelampe i gresskaret. Gresskarkjøttet kan du bruke til gresskarsuppe eller gresskarpai.

Innholdsrådgiver - Master i samfunnsernæring

Terese Glemminge Arnesen

Hei!

Trenger du mer inspirasjon eller finner du ikke det du leter etter?