Vaniljefudge

Lag hjemmelaget fudge. Seig, smakfull og perfekt som julegave eller vertinnegave.

Sandkaker
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 36 stk
450 g sukker
400 g kremfløte
50 g smør
1 ss glukose (kjøpes på apotek)
1 ss vaniljesukker

Fremgangsmåte

  1. Ha sukker, smør, fløte og glukose i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.
  2. Varm opp blandingen på svak varme og rør med et treredskap til massen begynner å koke.
  3. Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
  4. Stikk et karamelltermometer eller steketermometer ned i blandingen, og la den stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter. For å unngå krystallisering av sukkeret bør du ikke røre i gryten mens massen koker inn. 
  5. Når massen kommer opp til 116 °C, tas kasserollen av varmen. La den stå i ca 5 til 10 minutter til temperaturen har sunket til 110 °C. 
  6. Rør så inn vaniljesukker samtidig som du rører kraftig i massen helt til temperaturen har sunket til 60 °C. Fudgemassen har nå mistet sin blankhet og blitt tykkere. Fjern termometeret og rør i noen minutter til.Dette er den viktigste prosessen når du lager fudge, da denne bearbeidelsen av massen lager små sukkerkrystaller som gir den riktige fudgekonsistensen.
  7. Hvis du ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en form på ca 20 x 20 cm, som er kledd med bakepapir, og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.
    Kokkens tipsHoldbarhet ca 2 måneder i en tett beholder