Julegløggens fetter

Julen og førjulstiden er full av tradisjoner, og en av dem er å invitere på julegløgg. Lag denne spennende og noe utradisjonelle versjonen.

Julegløggens fetter er en kopp varm glede med en eksplosjon av kjente krydder som skaper julestemning. I oppskriften finner du mange av de mest kjente krydderene vi ofte forbinder med jul, som kanel, kardemomme, malt nellik og ingefær.Smaken er rundt, samtidig som den smaker mye.

- Julegløggens fetter passer både til gløggselskapet og når du har lyst på litt julekos en kveld, da den er veldig enkel å lage. Gløgg laget på melk er også en stor vinner blant barna hvis du da utelater likøren, forteller matfaglig konsulent i Melk.no Marianne Hayes Antonsen.

Et godt alternativ til gløgg basert på rødvin er å lage denne gløggen på melk. Melk går perfekt med julekrydderne og gir en spennende smaksopplevelse. 

- Gløgg inneholder vanligvis mye tilsatt sukker, så hvis du er oppptatt av å redusere inntaket av sukker sparer du mye ved å lage julegløggens fetter. Ved å bruke melk som base får du også i deg flere næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet kalsium og jod. Vi anbefaler tre meieriprodukter om dagen og denne gløggen kan gjerne være en av de tre, sier Marianne.

Spiser du tre porsjoner meieriprodukter daglig i et ellers sunt og variert kosthold, får du i deg det anbefalte kalsiuminntaket kroppen trenger hver dag, i tillegg til flere andre næringsstoffer som kroppen trenger. 3 om dagen kan for eksempel være et glass melk, en yoghurt og to skiver med ost.

Slik lager du to porsjoner Julegløggens fetter:

5 dl lettmelk
1 ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
¼ ts malt nellik
¼ ts malt ingefær
1 ts vaniljesukker
2 ss kaffelikør (kan sløyfes)
½ dl kremfløte

Varm opp melken med krydder og vaniljesukker under omrøring. Varm det sakte opp til rett under kokepunktet slik at aromaen i krydderet får utvikle seg. Sil melken, og tilsett kaffelikør om du ønsker. Server straks med litt pisket krem.

Flere varme drikker med melk

Her får du tips og inspirasjon til flere varmende drikker laget med melk. Vi bruker melk som base fordi melk bidrar med hele seks nyttige næringsstoffer som kroppen din trenger. 

Har du lyst på flere varmende drikker, sjekk ut disse oppskriftene. 

Kaffiato

En varm og spicy kaffedrikk med smak av espresso, sjokolade og melk.

Peppermynte-og lakrismelk

Bruk lakris som krydder i denne spennende kombinasjonen.

Varm melk med ingefær

Rennende nese eller bare kald i kroppen? Denne røsker i halsen.

Eggnog med vri

En varm styrkedrikk som passer bra etter trening eller til kveldskosen.

Varm hvit sjokolade

Hvit sjokolade og appelsin gir en rund og deilig smak av luksus.

Oppskrift på flere varme drikker

Fant du ikke noe som fristet, eller leter du etter en oppskriften på varm sjokolade?

Hvorfor 3omDAGEN?

3 om dagen gir deg styrke til en aktiv dag.

Spiser du tre porsjoner meieriprodukter daglig i et ellers sunt og variert kosthold, får du i deg det anbefalte kalsiuminntaket kroppen trenger hver dag, i tillegg til flere andre næringsstoffer som kroppen trenger.

3 om dagen kan for eksempel være et glass melk, en yoghurt og to skiver med ost.

Lær mer om 3omDAGEN