Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningstoffer.

Yoghurt

Tre skåler med ulike typer yoghurt og en skål med kornblanding.

Yoghurt har sin opprinnelse i områdene rundt Kaukasus og kom til Norge i midten av 1950-årene. I dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer som finnes i et rikt utvalg  i butikkhyllene (f. eks. naturell yoghurt, smaksatt yoghurt og matyoghurt). 

Fremstilling av yoghurt

Yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold som homogeniseres og høypasteuriseres (96 °C i 5 minutter) før syrning med yoghurtkultur.  All yoghurt inneholder levende bakterier fra den såkalte yoghurtkulturen som er en blanding av de to termofile melkesyrebakteriene Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus. Syrningen av yoghurten foregår ved 40-45 °C i 3-7 timer til riktig surhet er oppnådd (cirka pH 4,2). Deretter blir produktet nedkjølt til omlag 24 °C før det tappes og lagres ved under 4 °C.

For å oppnå riktig tykkelse blir endel yoghurt også tilsatt med melketørrstoff. Andre varianter gjøres tykkere ved bruk av ulike filtreringsteknikker (ultrafiltrering) som oppkonsentrerer tørrstoffet (for eksempel gresk yoghurt).

Det karakteristiske smaksstoffet i yoghurt er acetaldehyd som dannes av Lactobacillus bulgaricus fra laktose og aminosyrerNaturell yoghurt tilsettes ikke sukker, mens de smaksatte variantene tilsettes sukker og/eller syltetøy. Laktosereduserte yoghurter er litt søtere i utgangspunktet, noe som gjør at mindre sukker kan tilsettes for å oppnå riktig smak. Det finnes også yoghurt tilsatt probiotiske bakterier.

Oppbevaring og holdbarhet:

Yoghurt skal oppbevares ved 0-4°C og har da en holdbarhet på 35-40 dager.

Brukertips i matlagingen

Det finnes mange typer yoghurt med ulik konsistens og smak, og i dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer. Yoghurt brukes som den er med eller uten kornblanding, eller den kan brukes i smoothie, vafler eller bakst.