Kongelig blåbærterte

En nydelig terte som er fin å lage når blåbærsesongen er på topp. 

Pai med vaniljekrem og bær Sommerpai
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

8
Tertebunn:
85 g meierismør
60 g sukker
1 stk egg
200 g hvetemel
Fyll:
400 g blåbær
125 g kremost naturell av geitemelk (f.eks. Snøfrisk)
3 stk egg
50 g sukker
Vaniljesaus:
5 dl melk
½ stk vaniljestang
150 g sukker
10 stk hel nellik
5 stk eggeplomme
Pynt:
2 dl crème fraîche orginal, 35 %
1 ss frisk sitronmelisse

Fremgangsmåte

Tertebunn: 

  1. Sett stekeovnen på 170 °C.
  2. Bland sammen romtemperert smør, sukker og egg og rør i melet. La deigen hvile 1/2 time.
  3. Kjevle deigen ut til den er 2 - 3 mm tykk og kle en paiform (26 cm i diameter).
  4. Prikk bunnen med gaffel.
  5. Forstek bunnen i ca. 15 minutter til den er gylden.

    Fyll:

  6. Ta av noen blåbær til pynt og fyll resten i tertebunnen.
  7. Visp sammen kremost, egg og sukker. Hell dette over bærene.
  8. Stek terten videre i ca 1 time, til fyllet er stivne. 

    Vaniljesaus: 

  9. Ha melk, vaniljstang (del opp og skrap ut frøene) sukker og nellik i en kjele. Kok opp og la det stå å trekke noen minutter.
  10. Visp sammen eggeplommene. Visp i litt av den varme melken. Hell alt tilbake i kjelen og visp godt til sausen tykner og når kokepunktet. Den må ikke koke.
  11. Sil sausen og server den kald til lun terte.
  12. Pynt med creme fraiche, blåbær og grønt.