Brødpudding

Brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Den ble nemlig servert hver eneste dag da Eidsvollmennene var samlet for å skrive Norges Grunnlov. Man kan nesten si at brødpudding er en del av vår kulturarv. 

Minuttpudding Surmelkspudding
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
100 g lyse rosiner
½ dl rom evt romessens
250 g loff
125 g sukker
100 g smør
6 stk egg
5 dl helmelk eller lettmelk
1 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ts malt kanel
1 stk eple
vaniljesaus

Fremgangsmåte

  1. La rosinene trekke i rom (event romessens blandet med vann) i noen timer eller over natten.
  2. Skjær loffen i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 °C i ca 5 minutter til de er tørre.
  3. Smelt smør. 
  4. Pisk sammen smeltet smør, sukker, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle.
  5. Skrell eplet og skjær det i små terninger. Ha eplebitene i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet.
  6. Fyll blandingen over i en 1½ liters brødform som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad nederst i stekeovnen ved 175 ºC i ca 1 time.
  7. Servér den varm eller lun med vaniljesaus.