Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøten er like gammel som Norge selv, om ikke eldre. Nå har grøten fått ny renessanse og her gir vi deg oppskriften på en god, gammel variant. 

Lapper Havregrøt med hvetekli
enkel
En god, gammeldags variant
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
2 dl byggryn
5 dl vann
1 l lettmelk
½ ts salt
2 dl lettkokt havregryn
1 ts malt kanel
2 ss honning (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

  1. La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over.
    Ernæringsrådgiverens tips

    Under bløtlegging av byggrynene, spaltes fytinsyren i grynene. Når fytinsyren er spaltet er næringsstoffene i grynene lettere tilgjengelige, og grynene blir da en bedre kilde til for eksempel jern.

  2. Hell av det overflødige vannet (vannet som byggrynene har blitt blødtlagt i skal ikke benyttes videre).
  3. Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre.
  4. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til med salt.
  5. Honning og kanel kan tilsettes i grøten eller serveres ved siden av. 
  6. Servér kald melk eller yoghurt til. Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten. 
    Ernæringsrådgiverens tips

    Visste du at byggryn har svært høyt fiberinnhold og er rik på proteiner og B-vitaminer? Bygg kan derfor være et godt alternativ til ris i mange retter.