Epler i skjul

Imponer gjestene med nylaget terte til kaffen. Med butterdeig i fryseren og noen epler fra fruktfatet, er denne lekre terten laget i løpet av en halv time.

Plommepai Epleterte
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

10
400 g butterdeig
600 g grønne eple
2 ss smør
45 g brunt sukker
1 ts revet sitronskall
1 ss sitronsaft
1 ts revet muskatnøtt
1 ts malt kanel
40 g rosiner
1 stk sammenpisket egg

Fremgangsmåte

  1. Legg fire plater med butterdeig til tining mellom bakepapir, med et kjøkkenhåndklede over. 
  2. Skrell eplene, fjern kjernehuset og kutt de i terninger (ca 1 x 1 cm).
  3. Smelt smør og sukker i en stekepanne, tilsett eplene, sitronskall og sitronsaft. La det surre på middels varme i ca 10 minutter under jevnlig omrøring til eplene er møre og væsken er tykk og sirupsaktig.
  4. Rør inn krydderet og rosinene og avkjøl blandingen helt. 
  5. Sett stekeovnen på 220 ºC.
  6. Kutt bort ca 2 mm av alle sidene på butterdeigsplatene. Legg langsidene på to og to butterdeigsplater sammen og trykk forsiktig kantene mot hverandre.
  7. Kjevle ut en av de to sammensatte platene på bakepapir med litt mel på, til et rektangel på 18 x 25 cm.
  8. Overfør deigplaten på bakepapiret til et stekebrett. Fordel epleblandingen over deigen, men la det stå igjen en kant på 2 cm rundt hele.
  9. Kjevle ut den andre delen av butterdeigen på et bakepapir med litt mel på, til samme størrelse som den første butterdeigen. Lag snitt på tvers av deigen med ca 1,5 cm mellomrom. Men la en kant på ca 2 cm stå fri hele veien rundt.
  10. Pensle kantene på den deigen hvor epleblandingen ligger, med sammenpisket egg, Legg så deigen du har snittet i over epleblandingen og press kantene sammen med en gaffel.
  11. Skjær av overflødig deig i kantene.
  12. Skyv sidene av deigen litt opp med en kniv, så den hever seg under stekingen.
  13. Smør overflaten med lettpisket egg.
  14. Stekes i 20 - 25 minutter midt i ovnen til deigen er hevet og gyllen.
  15. Epler i skjul serveres lun med vaniljekvarg eller vaniljeyoghurt smakstilsatt med litt kanel.