Epleterte

En enkel og smakfull terte som kan lages i flere etapper. Serveres lun med vaniljeyoghurt eller vaniljekvarg smaksatt med litt kanel.

Epler i skjul Lune epler med smuldrelokk
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

12
185 g hvetemel
100 g kaldt smør
2 ss kaldt vann
2 stk store eple
2 ss sukker
1 stk egg
2 ss sukker
1 dl kremfløte
1 ss søt lys likør

Fremgangsmåte

  1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss vann i en foodprosessor (kan også gjøres for hånd) og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du ikke samlet deigen må du tilsette ½ ss vann ekstra.
  2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
  3. Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform.
  4. Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen over i formen og trykk den forsiktig inn mot formens kanter. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel.
  5. Sett deigen kaldt i nye 15 minutter.
  6. Forvarm stekeovnen til 190 ºC og stek tertebunnen i ca 10 minutter til den er gjennomstekt.
  7. Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver.
  8. Legg eplene lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen.
  9. Dryss over 2 ss sukker og stek paien i nye 15 minutter.
  10. Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek paien videre i ca 30 minutter. Den er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.
  11. Server terten varm med vaniljeyoghurt eller vaniljekvarg smakssatt med litt kanel.