Hvitvinsaus

Hvitvinsaus er en klassisk fiskesaus og passer derfor til alle fiskeslag, skjell og skalldyr.

Hollandaisesaus Fiskesaus med paprika
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
1 ss smør
60 g sjalottløk
4 dl hvitvin
2 dl fiskebuljong (utblandet) eller fiskekraft
1 ts salt
2 dl kremfløte
2 ts sitronsaft , friskpresset
1 ss worchestershiresaus
nykvernet salt og hvit pepper
1 ss frisk dill

Fremgangsmåte

  1. Skrell og finhakk sjalottløk. Finhakk dill.
  2. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett sjalottløken og stek den ved svak varme under omrøring til den er gylden.
  3. Tilsett hvitvinen som kokes inn til den er redusert til det halve.
  4. Tilsett fiskekraft eller -buljong og salt, og kok opp.
  5. Rør mykt smør og mel sammen til en jevn blanding/pasta (buerre manié). Tilsett smørblandingen i den kokende væsken under omrøring med en visp.
  6. La sausen småkoke under omrøring i 5–10 minutter.
  7. Tilsett kremfløte og kok opp.
  8. Smak til sausen med sitronsaft, worchestershiresaus, salt og pepper. Tilsett finhakket dill rettfør servering.