Variasjoner av hvit saus

Hvit saus er klassisk tilbehør til for eksempel fiskeboller. Her gir vi deg tre forskjellige variasjoner av sausen som du kan leke deg med hvis du ønsker å prøve noe nytt.

Hvit saus med meljevning
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
nykvernet pepper

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca 2 minutter.
  2. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt. Kokk opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
  3. Mens sausen står og småkoker, kan du tilsette en rekke smakstilsetninger i sausen:
  • Variant 1: Tilsett 2 ss tomatpuré og ½ ts sukker (du kan også bruke ketchup).
  • Variant 2: Tilsett 3 ss grov sennep.
  • Variant 3: Tilsett 4 ss finhakket friskt krydder (f eks timian og basilikum).
    Kokkens tips

    Variasjonene kan bli mange, det er nesten bare fantasien som setter begrensning. Alle smøreostene med smak egner seg også ypperlig, og krydder som karri og muskat er klassiske i hvit saus.