Bakt piggvar, lettrøkt sjøkreps

Med denne forretten kan du virkelig imponere gjestene. Oppskriften er av Hans Petter Klemmetsen.

Laksespyd Kremet røkelaksrisotto
vanskelig
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
Sjøkreps:
4 stk sjøkreps
2 ss olje
2 ss smør
½ stk rød chili
1 stilk frisk estragon
½ stk hvitløk
½ stk lime
Skum av sjøkreps og sitrongress:
4 stk sjøkreps skall
2 ss sjalottløk
1 båt hvitløk
1 ss tomatpuré
5 dl hvitvin
5 dl kremfløte
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss sitron
Blomkålkrem:
2 ss smør
1 stk blomkål
3 dl kremfløte
½ ts salt
¼ ts pepper
Bakt paprika:
1 stk gul paprika
1 stk grønn paprika
1 båt hvitløk
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper
3 ss friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian)
240 g piggvar

Fremgangsmåte

Sjøkreps: 

  1. Sjøkrepsene klippes opp, renses og snittes i kjøttet. Fjern klør og hode (men, ta vare på det) og brett de ut som sommerfugler.
  2. Stek eller røk dem i panne i 3 min. Dette kan gjøres i røkepanne eller aburøk.
  3. Smør med hakket chili, estragon og hvitløk og lime. Smak til med salt og pepper. 

    Skum av sjøkreps og sitrongress:

  4. Knus sjøkrepsskall, hoder og klør så godt som mulig og freses det sammen med sitrongress, sjalottløk, tomatpuré og hvitløk i en vid gryte.
  5. Ha på vin og kok inn til 1/3 mengde.
  6. Ha i kremfløten og kok til sausen begynner å tykne.
  7. Smak til med salt og pepper, ev. med litt saft av lime eller sitron.
  8. Sil av og skum opp sausen med stavmikser like før servering.

    Blomkålkrem:

  9. Kok inn fløten til halve mengden.
  10. Kok blomkålen mør og del den i buketter som stekes gylne i smør.
  11. Kjør blomkål og fløte til en fin glatt puré og smak til med salt og pepper, evt. litt sitronsaft.

    Bakt paprika:

  12. Sett stekeovnen på 220 °C.
  13. Del paprikaene i to og rens dem.
  14. Pensle med olje og bak dem i ovnen til skinnet blir mørkt.
  15. Ta dem ut og hvil dem under folie til de er kalde.
  16. Ta av skinnet og kutt i fine terninger.
  17. Varm paprikaen i en panne mens du rører med en gaffel med et skrelt hvitløksfedd på. Smak til med salt, pepper og friske urter.

    Piggvar:

  18. Ha på salt og pepper og bak den i ovnen sammen med sjøkreps 4-6 min. på 180 °C.