Bryllupskake

Har du litt erfaring med kakebaking og pynting er det fullt mulig å få til denne flotte festkaken. Med litt annen pynt blir det en festfin kake både til dåp og konfirmasjon.

Valnøttkake med aprikos Marsipankake
vanskelig
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 36 stk
Sukkerbrød:
8 stk egg
200 g sukker
150 g hvetemel
4 ss potetmel
2 ts bakepulver
Bringebærkrem:
4 dl kremfløte
300 g bringebærsyltetøy
Valnøttkrem
5 dl kremfløte
3 ss sukker
200 g valnøttkjerner
6 dl kremfløte
Melisglasur (Royal icing):
¼ ts sitronsaft
1 stk eggehvite
4 dl melis
800 g marsipan
melk til dynking

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:

  1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
  2. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver, og bland det forsiktig inn i eggedosisen.Hell røren i kakeform, rektangulær ca 22 x 32 cm, belagt med bakepapir i bunnen.
  3. Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 ºC i ca 35 minutter.

    Bringebærkrem:

  4. Visp kremfløten til luftig krem og vend inn bringebærsyltetøy.

    Valnøttkrem:

  5. Visp 5 dl kremfløte med sukker til luftig krem, finhakk valnøtter og vend dem inn i halvparten av kremen.

    Melisglasur:

  6. Eggehvite vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft.
  7. Sikt i melis, litt etter litt, under stadig visping ved middels hastighet, til massen begynner å bli luftig og fast. Visp i minimum 10 minutter. Ringene etter vispen skal ikke sige sammen når du stopper maskinen. Glasuren oppbevares i romtemperatur med et fuktig klede over eller i en lufttett boks.

    Montering av kaken:

  8. Del sukkerbrødet i tre lag.
  9. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med bringebærsyltetøy og smør bringebærkremen utover kaken.
  10. Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør utover valnøttkremen.
  11. Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Resten av den vispede kremen smøres oppå og rundt kanten av kaken.
  12. Kjevle marsipanen ut til et rektangulært lokk som er ca. 3 mm tykt og som dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
  13. Pynt med marsipanroser og blader. Hjerter og småblomster laget av melisglasur.

 

Marsipanroser:

 

  1. Farg marsipanen i den fargen du ønsker rosene.
  2. Rull en lang pølse på ca. 1 cm i diameter. Legg den på et bakepapir/bakefolie og del den opp i ca. 1 cm små biter som du triller til kuler.
  3. Trykk kulene flate og dypp en skje i olje og form et og et roseblad. Bladene skal være bladtynne i kanten og litt tykkere mot midten. Til hver rose trengs 4–5 blader. Rull det første bladet (som skal danne det innerste bladet) til en rosenknopp (nesten som et kremmerhus). Den neste bladet legges rundt den første. Slik fortsetter du blad for blad til du har fått ønsket størrelse. Når rosen er satt sammen skjæres den nederste delen bort.

Hjerter av melisglasur:

  1. Kopier hjertemalene slik at det blir dobbelt sett. Legg bakepapir over hjertemalene og sett bakepapiret fast med litt tape.
  2. Ha litt melisglasur over i en sprøytepose med en rund liten tyll/tip. Åpning ca. 2 mm.
  3. Sprøyt ytrelinjene på hjertene og la det tørke.
  4. Tilsett litt sitronsaft i en liten del av melisglasuren og gjør den litt tynnere, slik at den akkurat flyter utover når den sprøytes.
  5. Ha denne glasuren i en sprøytepose med et lite hull og fyll glasuren i hjertene.
  6. La hjertene ligge flatt i romtemperatur til neste dag før man løsner de fra bakepapiret.

 Småblomster:

  1. Bruk fargepasta og farg melisglasuren med de fargene du ønsker.
  2. Ha litt melisglasur over i en sprøytepose med en stjernetyll (Drop Flower tyll/tip).
  3. Hold sprøyteposen rett opp og ned i 90°. Hold tyllen stødig mot underlaget/bakepapiret, press ut melisglasur samtidig som du vrir tyllen en kvart omdreining. Slipp opp trykket mot sprøyteposen og løft tyllen opp fra underlaget. Lag en prikk med en annen farge i midten av blomsten.