Hjem / Aktuelt / Elsker mammas hjemmelagede yoghurt
  • Elsker mammas hjemmelagede yoghurt

Elsker mammas hjemmelagede yoghurt

Varm melk til kvelds, hjemmelaget yoghurt med frukt og bær og melkebasert grønnsakssuppe er kurdiske Sühyela og Somayyehs favoritter.

PUBLISERT: 31.05.2015

Tekst: Elisabeth Adolfsen Høisæther

- Jeg elsker melk! utbryter Sühyela. Somayyeh drikker gjerne kokt og varm melk på kvelden. - Ellers kan jeg ta et glass melk hvis jeg er litt sulten, men ikke rekker å spise, sier hun. Men de begge liker den ferske melka fra hjemlandet best.

- Det er vanlig å drikke melk i Kurdistan, i deres tilfelle den kurdiske delen av Iran, forteller de. - Folk i alle aldre drikker melk, for eksempel til frokost. Men barn, ungdom, gravide og eldre drikker kanskje mest, husker Süheyla. - Og på skolen fikk vi gratis melk!

På butikken fantes både fersk lokal melk og pasteurisert melk på kartong. Den ferske ble gjerne brukt til hjemmeproduksjon av yoghurt, noe moren fortsatt gjør med vanlig, norsk melk i Norge. - Denne yoghurten er mye bedre enn den du får kjøpt på butikken, sier Süheyla med et bredt smil.

Også ferskost er det vanlig å lage selv i hjemlandet. Denne blir ofte spist på nanbrød til frokost, noen bruker også grønnsaker på i tillegg. 

- I Norge spiser vi ofte en frokost bestående av hjemmelaget yoghurt med frukt, bær, syltetøy eller nøtter, sier Somayyeh. - Og av og til havregrøt, men den må kokes på melk skal den smake noe!

- Det finnes også mange retter med meieriprodukter. Blant annet noen forretter som består av grønnsaker og yoghurt, som en slags suppe, forteller Süheyla. Det brukes ikke mye sterkt krydder i det tradisjonelle kostholdet. Kanel blir blant annet brukt på en melkebasert risgrøt, som serveres varm som en lunsj eller smårett.

- Det finnes også en rett med yoghurt og ris, men den er jeg ikke så begeistret for, fortsetter hun.

- Brunost egner seg best i saus til elgkjøtt, men vi elsker pinnekjøtt, ler de to søstrene Süheyla og Somayyeh, som også har lært seg å lage disse rettene. Jentene har smakt mye norsk mat, til tross for kun 4 års botid i Norge, og en mor som lager kurdisk lunsj og middag hver dag.

- Jeg elsker faktisk gammelost, ler Somayyeh, som får lite støtte fra søsteren som rynker på nesa.

- Men vi skjønner ingenting av tradisjonen i Norge med kald lunsj, så vi spiser ikke så ofte brødskiver, forteller de. I kurdiske Iran var skole- og arbeidsdagene lengre, og både den solide lunsjen midt på dagen og middagen på kvelden serveres varm.  

- Og mange nordmenn bruker utrolig mye ferdigmat, sier en overrasket Süheyla. - Det smaker jo nesten ingenting, stemmer Somayyeh i.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.