Hjem - Frokostreisen / Frokostreisen til Svolvær 11. mai
  • Frokostreisen til Svolvær 11. mai

    Hele familien Tønseth ved frokostbordet. Foto: John Stormoen 

Frokostreisen til Svolvær 11. mai

På et av de aller siste gårdsbrukene i Svolvær prioriterer dobbeltarbeidende foreldre frokost med barna hver dag.

PUBLISERT: 18.05.2012

 

Vertskap for frokost
Vi er på frokostbesøk hos familien Tønseth som bor på gård ved Helle, og er nabo til flyplassen på Svolvær. Tidligere hadde de kyr selv, men det ble avviklet for noen år siden.  Dette er aktiv familie. I tillegg til gård med sauer, noen hester, hunder og katter er mor Torunn fysioterapeut. Far Jørgen jobber også full tid. Akkurat nå har Torunn fri for å ta seg av lammingen. Med fire barn i alderen 1 til 8 år er det nok å henge fingrene i.

På menyen
Hver morgen serveres frokost til hele familien på seks kl. 06.45. Det er frokostblanding og havregryn med melk som er den vanligste frokosten, noen ganger suppleres det også med knekkebrød og ost. Et av barna spiser knekkebrød og laktosefri yoghurt.  Begge de voksne er opptatt av å etablere gode vaner for barna sine, og begge de største barna smører egne matpakker for å få eierskap til dette.

Hvorfor valgte vi Lofoten?

Våre undersøkelser viser at flertallet i Nordland velger å servere frokost med rikelig med melk, ost og yoghurt. Samtidig var vi interessert i å finne ut om Lofotens stolte tradisjon knyttet til fiske er med på å påvirke Svolværingenes frokostvaner. Familien Tønseth ble valgt fordi vi ønsket å møte en familie som lever nærme «frokostfatet».

Hva bør vi bevare?
Familien i Lofoten er opptatt av globale problemer som regnskog og palmeolje. Dette gir seg blant annet utslag i matutvalget og de er bevisste på hvilke produkter de velger å servere familien. Da det var kyr på gården var de vant med å drikke melken rett fra tanken. - Den er best, sier Torunn. Uansett hvor travelt man har det, er det viktig å være god rollemodell. Gi frokosten inn med morsmelken er motto i Tønseth-familien.

 

Vi er opptatt av at barna skal få frokosten inn med morsmelken!

Torunn Tønseth

blog comments powered by Disqus

Rapporten fra Frokostreisen

Ida Berg Hauge fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har reist Norge rundt på frokostbesøk. Alle besøk og frokostvaner er dokumentert, og sammen med en landsomfattende undersøkelse, har vi utarbeidet Handlingsplan for den norske frokost som består av følgende artikler/tema: 1) Stå opp for den norske frokosten 2) Forskning og frokost 3) Frokost - en hjørnestein i forebyggingen av overvekt 4) Oppsummering fra frokostsatsningen til Melk.no 5)Hvordan bevarer vi den norske frokosten for fremtiden? 6) Oppsummering og funn fra frokostundersøkelsen.

Våre stopp på frokostreisen

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.