Hjem - Frokostreisen / Frokostreisen til Tønsberg 24. april 2012
  • Frokostreisen til Tønsberg 24. april 2012

    Hyggelig frokost med brukere og ansatte på Herangen 

Frokostreisen til Tønsberg 24. april 2012

På Herangen dagsenter for psykisk helse serveres brunsj til dagpasientene hver dag kl. 11.00. Melk.no kom på besøk for å spise frokost med brukere og ansatte og høre om betydningen av frokost for dem. 

PUBLISERT: 30.04.2012

Vertskap for frokost

Vertskap var psykiatrisk sykepleier Maj Zacariassen og Hege Gullstrand. De jobber til daglig på dagsenteret og har blant annet ansvar for å servere frokost. Det er opp til 100 registrerte brukere av senteret, og hver dag spiser mellom 25 og 30 brunsj sammen. Mange har ikke spist noe før de kommer til senteret, og maten blir veldig god mottatt. 

På menyen

Hjemmebakte rundstykker

Når vi kommer på besøk lukter det hjemmebakst helt ut i gangen. Det er tirsdag og da er det fast takst med hjemmebakte rundstykker. En dag i uken serveres varmt mat, og grøt har også sin faste dag.  Når vi kommer er det pålegg, vann og kaffe i tillegg til rundstykkenesom serveres. Det eneste som vi savner er kalsiumkildene som melk og ost. – Utfordringer er økonomien. Vi synes det blir for dyrt å servere melk og ost, selv om vi gjerne skulle gjort det forteller Maj. Det ble en del diskusjon hvordan dette kan løses, og forslaget om en melkedispenser for å minimere svinn skal tas opp til vurdering.

Brukerne er fornøyd med frokostutvalget. De betaler kr. 10 per rundstykke med pålegg og mange synes det er et viktig sosialt samlingspunkt. På den måten blir man bedre kjent med de andre dagpasientene som kommer og går.

Gullstrand mener det er viktig for psyken å spise god frokost, og ønsker å fokusere på dette overfor sine brukere.

Hvorfor valgte vi  Herangen dagsenter i Tønsberg?

I Vestfold ble Herangen dagsenter i Tønsberg valgt fordi damene på senteret sendte en spennende søknad som frokostverter. For Melk.no er det viktig å finne verter som representerer hele landet og ulike situasjoner, og da falt valget på en institusjon. Totalt sett serverer institusjons-Norge mange tusen frokostmåltider på en vanlig dag.  .

Hva bør vi bevare?

På dagsenteret var de opptatt av å servere sunn mat som en motvekt til en del usunne vaner. Mange sliter også med overvekt pga medisinbruk. Dessuten vet man at faste måltidsrytmer hjelper til å strukturere dagen. Det er synd at økonomien skal sette begrensning på utvalg og kvalitet, og det bør jobbes med å få myndighetene til å prioritere sunne måltider og kvalitetsråvarer inn i institusjonsmarkedet, ikke bare fokusere på pris. .

Det er synd at økonomien skal sette begrensning på utvalg og kvalitet, og det bør jobbes med å få myndighetene til å prioritere sunne måltider og kvalitetsråvarer inn i institusjonsmarkedet

Sykepleierne Maj og Hege, Herangen dagsenter for psykisk helse

blog comments powered by Disqus

Rapporten fra Frokostreisen

Ida Berg Hauge fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har reist Norge rundt på frokostbesøk. Alle besøk og frokostvaner er dokumentert, og sammen med en landsomfattende undersøkelse, har vi utarbeidet Handlingsplan for den norske frokost som består av følgende artikler/tema: 1) Stå opp for den norske frokosten 2) Forskning og frokost 3) Frokost - en hjørnestein i forebyggingen av overvekt 4) Oppsummering fra frokostsatsningen til Melk.no 5)Hvordan bevarer vi den norske frokosten for fremtiden? 6) Oppsummering og funn fra frokostundersøkelsen.

Våre stopp på frokostreisen

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.