Hjem - Helsepersonell / Aktuelle publikasjoner / Nordmenn elsker sjokolade og ost
  • Nordmenn elsker sjokolade og ost

Nordmenn elsker sjokolade og ost

Det viser rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2014», den siste statistikken som finnes på norske matvaner.

Kaja Helland-Kigen

PUBLISERT: 24.02.2015 - SKREVET AV: Kaja Helland-Kigen - TITTEL: KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG

Vi spiser mer matolje, ost og margarin og mindre smør, fløte og sukker enn tidligere. Vi får totalt sett et stadig sunnere kosthold, men forbedringspotensialet er fortsatt stort.

Mer frukt og bær og mindre tilsatt sukker

På den positive siden spiser vi mer frukt og bær, mer matolje og margarin og mindre tilsatt sukker enn tidligere. Tendensen til et lavere inntak av sukkerholdig brus fortsetter, og mer tilgjengelig bær i butikkene antas å ha bidratt til økt inntak av dette.

Fortsatt for mye fett fra kjøtt og meieriprodukter

Samtidig øker vi inntaket av ost, sjokolade og kjøtt og spiser noe mindre grønnsaker enn tidligere. Inntaket av mettet fett er fortsatt for høyt, det vil si nærmere 16 % av energiinntaket mot anbefalingene på under 10 energiprosent. De største kildene til mettet fett i norsk kosthold er ost og kjøtt. Det er ønskelig at nordmenn øker inntaket av mager melk, og at forbruket av fete oster, fløte og smør ikke øker ytterligere.

Mer kjøtt enn fisk

Forbruket av fisk er lavere enn anbefalt, og det er ønskelig at inntaket av fisk øker på bekostning av kjøtt. Det er særlig de yngre aldersgruppene som spiser for lite fisk.

Trend med mindre tilsatt sukker fortsetter

Anbefalingen for inntak av tilsatt sukker er på under 10 energiprosent. Nordmenn ligger nå på 13 % av energiinntaket, så et fortsatt fokus på å redusere på søtsakene er ønskelig. I løpet av de siste årene har inntaket av tilsatt sukker sunket betraktelig i befolkningen.

Fortsatt stort potensiale

Oppsummert er det fremdeles mye potensiell helsegevinst i å få nordmenn til å spise mer fisk, frukt og grønnsaker. En utfordring er også at energiinntaket er for høyt for mange, og at overvekt og fedme øker.

Kildeinformasjon

Les eller bestill rapporten hos Helsedirektoratet

Kildeinformasjon

Les eller bestill rapporten hos Helsedirektoratet

blog comments powered by Disqus