Hjem - Helsepersonell / Allergier og intoleranse / Artikler / Geitemelk ved melkeproteinallergi?
  • Geitemelk ved melkeproteinallergi?

    Geitemelk kan ikke brukes av de fleste med melkeproteinallergi. 

Geitemelk ved melkeproteinallergi?

Mange lurer på om geitemelk kan brukes ved melkeproteinallergi. Geitemelk og kumelk har mange av de samme næringsstoffene. Likevel kan geitemelk gi det vi kaller en kryssallergi med melkeproteinallergi fordi proteinene er så like.

Ellen Kathrine Ulleberg

PUBLISERT: 19.01.2016 - SKREVET AV: Ellen Kathrine Ulleberg - TITTEL: MATVITENSKAPELIG RÅDGIVER PhD

Det er både likheter og forskjeller mellom geitemelk og kumelk. Sammensetningen av næringsstoffer i melk, som proteiner, fett, laktose, vitaminer og mineraler varierer med art, rase, genetisk variasjon, fôr og tid i laktasjonsperioden. Særlig melkefettet er forskjellig i melk fra geit og ku. Fettet i geitemelk inneholder en større andel fettsyrer av kort og middels kort lengde (C6:0-C12:0) i forhold til kumelk.  

Unngå all melk og meieriprodukter

En av de vanligste matvareallergiene som rammer små barn er melkeproteinallergi, men de fleste vokser av seg allergien. Melkeproteinallergi kan likevel også ramme voksne. Symptomene variere, fra reaksjoner i mage og tarm til i sjeldne tilfeller av alvorlig allergisk sjokk. Ved en melkeproteinallergi må alle meieriprodukter utelates fra kostholdet for å unngå allergiske reaksjoner.

For barn mellom 2-5 år er ett glass melk på 1,5 dl en kilde til flere næringsstoffer som kalsium, protein, magnesium, jod, fosfor, riboflavin (vitamin B2) og vitamin B12. For barn med melkeproteinallergi blir det derfor viktig å finne erstatninger som inneholder disse næringsstoffene. Mer om kostråd ved melkeproteinallergi

Bør ikke bruke geitemelk ved melkeproteinallergi

Flere har hevdet at geitemelk tolereres bedre og gir mindre allergiske symptomer enn kumelk. Derfor mener mange at geitemelk er et godt alternativ til barn som har en allergi mot kumelk. Ved en allergi reagerer man på proteinet i matvaren. I kumelk finnes flere ulike proteiner som kan gi reaksjoner hos melkeallergikere. Noen er allergiske kun mot en av dem, mens de fleste har allergi overfor flere.

Ettersom geitemelk inneholder mange av de samme proteinene, og sammensetningen av aminosyrer er svært lik, anbefales det at personer som har melkeproteinallergi heller ikke drikker geitemelk. Ved inntak av geitemelk kan en melkeallergiker få det som kalles en kryssreaksjon. En kryssreaksjon oppstår når kroppen kommer i kontakt med et stoff som likner mye på det stoffet den egentlig er allergisk mot. Dette resulterer da i de samme allergiske reaksjonene.

Faktaboks

Melkeproteinallergi kalles gjerne melkeallergi på folkemunne.

Ordforklaringer

Melkeproteinallergi - En allergisk reaksjon mot ett eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Immunforsvaret oppfatter proteinene som fremmede og dette setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen som både kan være ubehagelige og farlige. En person med melkeproteinallergi må holde seg unna all mat som inneholder melkeproteiner.

 

Kryssreaksjon - En kryssreaksjon oppstår når kroppen kommer i kontakt med et stoff som likner mye på det stoffet den egentlig er allergisk mot. Dette resulterer da i de samme allergiske reaksjonene.

Kildeinformasjon

Norges Astma og Allergiforbund

Drevon, C.A, Blomhoff, R. & Bjørneboe, G-E. A. (2007). Mat og medisin

blog comments powered by Disqus