• Nyttige lenker

Nyttige lenker

Her finner du nyttige lenker til sider som kan brukes i faget mat og helse. 

PUBLISERT: 06.02.2013

Læreplan i mat og helse 1.-10 trinn 

Veiledning for læreplan. Her finner du råd om og eksempler på hvordan du kan arbeide med læreplanen i mat og helse

 
Mat og livsstil

Matportalen gir informasjon om mat og helse fra myndighetene med mange nyttige verktøy og sider som kan bukes i undervisningen:

Matvaretabellen  er ett av verktøyene fra matportalen og kan brukes til å finne næringsstoffer i matvarer på en enkel måte. Mine sider gir deg muligheten til å finne ut av næringsinnhold i retter.

Mat på data er program som lar deg sammenligne og beregne næringstoffinnhold i både retter og matvarer.  

Kort om de forskjellige næringsstoffene 

Kostråd fra helsedirektoratet Reviderte nøkkelråd for mat og mosjon ble lansert vinteren 2011. Nøkkelrådene er basert på omfattende vitenskapelig dokumentasjon i rapporten "kostråd for å fremme folkehelsen og forbygge kroniske sykdommer" fra Nasjonalt råd for ernæring.

Mat og forbruk

 
Lær om miljø, klima, kildesortering og gjenvinning med LOOP Miljøskole

Oikos - Økologisk Norge er en ideell organisasjon for alle som har interesse for økologisk mat og - produkter, økologisk landbruk, - hagebruk, miljø og helse. Her finner du undervisningsmateriell om økologisk mat 

Hva betyr nøkkelhullsmerkning

Ungt entrepenørskap tilbyr kurs, og hjelp til start av elevbedrift: 

Den naturlige skolesekken er et prosjekt for satsing på natur, miljø og bærekraftig utvikling i grunnopplæringen. Den naturlige skolesekken inviterer til undervisnings- og arbeidsmåter som innebærer at elever og lærere oppsøker miljøer utenfor klasserommet og bruker disse miljøene regelmessig som læringsarena. Nettstedet er en ressursbank for lærere i faget. Mat og helse i natursekken: 

Matvett- forebygg matsvinn, gode tips til bruk av restemat, undervisningsopplegg og gode lenker til andre som har nyttig informasjon.


Mat og kultur


Ndla er side for videregående skole restaurant og matfag med linker  til ulike ressurser om mat og kultur. Du finner også korte filmer om temaer i mat og helse

 

Spill

Farmland er ett spill om dyrevelferd på gården. Utgitt av Directorate- General for Health&Consumers EU

Organisasjoner og stiftelser 


Nettsted til Landslaget for mat og helse i skolen- interesse organisasjon for lærere og andre med interesse for faget.

Nettside med læringsressurser for grunnskolen. Geitmyra tilbyr også undervisning for 6. trinn

Stiftelsen Skolematens Venner har som formål å arbeide for et lovpålagt, gratis, ernæringsmessig forsvarlig, daglig måltid i skolen. 


Undervisningsmateriell og brosjyrer

Råd for et sunnere kosthold er en presentasjon av Helsedirektoratets kostråd, basert på rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer Små grep- stor forskjell  

«Kokebok for alle» deles ut gratis til ungdomsskoleelever og til lærerstudenter i Mat og helse.

Gratis Fiskesprellkurs for mat- og helselærere i grunnskolen.

Oppskrifter på sjømatretter

Opplysningskontor

Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Opplysningskontoret for frukt og grønt  

Opplysningskontoret for brød og korn 

Norges sjømatråd (tidligere Eksportutvalget for fisk) 

 

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.