Meierileksikon

Kan Norvegia fryses? Hvor lang holdbarhet er det på yoghurt? Hva er UHT-melk. Dette og mye mer får du svar på i vårt nettbaserte Meierileksikon. For første gang er det laget en samlet framstilling av alle typer melke- og meieriprodukter, produksjonsprosesser, bakterielle og kjemiske bestanddeler og mye mer.

Norsk melk

"La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet”, lyder ett av de ti kostrådene som ble lansert i 2011.

Artikler om norsk melk

Næringsstoffer i melk

Melk er mye mer enn bare kalsium. Det er minst 6 viktige næringsstoffer som finnes i melk og meieriprodukter. 

Næringsstoffene

Brosjyrebestilling

Vi har produsert kostholds- og oppskriftsbrosjyrer samt undervisningsmateriell som du kan bestille eller laste ned.

Bestill brosjyrer

Skolemelk

Skolemelkordningen baserer seg på råd fra Helsedirektoratet om at melk bør være en del av skolemåltidet.

Mer om skolemelk
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.