Meierileksikon

Kondensert melk

Kondensert melk

Kondensert melk er helmelk hvor en del av vanninnholdet er fjernet ved vakuuminndamping slik at melkens kvalitet eller næringsverdi ikke endres nevneverdig. Produktet, som selges på boks i Norge under navnet Vikingmelk, er usukret, fyldig og har en lett karamellisert smak. Produktet er mer transportvennlig og har lengre holdbarhet enn vanlig melk.
I andre land selges også sukret kondensert melk som er tilsatt ca. 15 % sukker. Sukret kondensert melk kan ikke brukes istedenfor den usukrede varianten i matlaging da den er svært søt.

Fremstilling/egenskaper

Kondensert melk kan enten være sukret (tilsatt sukker) eller usukret. I Norge er det den usukrede varianten som selges under navnet Viking Melk.

Usukret kondensert melk er laget av helmelk uten noen tilsetningsstoffer. Av 1 liter melk får man 0,5 liter kondensert melk ved at mye av vannet i melken fjernes i en vakuuminndamper. Tørrstoffinnholdet i melken øker fra 12,5 % til 25 %, og næringsinnholdet fordobles dermed i forhold til vanlig melk.

Konservering av melk ble en suksess på 1800-tallet da man lærte å dampe inn melken under vakuum ved lavt kokepunkt. Etterhvert fikk sukret kondensert melk en enorm etterspørsel ute i verden. Her i Norge ble produktet først produsert på Hamar i 1875 av dansken Jess Thomsen.

I 1887 fant Dr Olav Johan Olsen frem til en metode for å gjøre melken holdbar uten å tilsette sukker, og i 1889 kom de første blikkboksene med usukret kondensert melk på markedet. Produktet ble kalt Viking Melk, og ble blant annet brukt under Fridtjof Nansens polarekspedisjon fra 1893-1895.
I 1898 ble den norske produksjonen av usukret kondensert melk kjøpt opp av Nestlé.

Sukret kondensert melk kom på markedet i 1850-årene. Industrien bruker den sukrede varianten til produksjon av sjokolade, konfekt og karameller, og produktet selges gjerne i asiatiske innvandrerbutikker.

Brukertips/ i matlagingen

Usukret kondensert melk har mange bruksområder i husholdningen. Den kan benyttes i all matlaging hvor det anvendes melk eller fløte. Den er lett å lagre og grei å ha for hånden.

Kondensert melk er meget velegnet som kaffefløte, og for eksempel i Tyskland brukes hovedsakelig kondensert melk som kaffefløte. I Norge derimot har usukret kondensert melk størst bruksområde innen matlaging.

Ved å blande like deler kondensert melk og vann får man vanlig helmelk. Men vanligvis brukes den ublandet, og gir da matrettene en rund og fyldig smak. Den er spesielt godt egnet til karamellpudding, vafler, pannekaker, risengrynsgrøt, sauser (gjerne i viltsaus og gryteretter) og julebakst. Gjærbakst laget med kondensert melk holder seg lenger saftig, småkakene holder seg mer sprø, og smultringene blir mindre fete.
Et godt tips er å riste boksen før åpning, og vispe den sammen til den er jevn. Melken kan i matlagingen brukes som en magrere erstatning for fløte, med få unntak. Høyt innhold av melketørrstoff gjør at den også kan stivpiskes. Avkjøl den og visp. Når kremen begynner å bli tykk, tilsett 2-3 ss sitronsaft og 2-3 ss sukker pr. boks før den piskes ferdig.)

Nettoinnholdet i en boks er: 3,9 dl (410 g).

Oppbevaring og holdbarhet

Kondensert melk er steril og hermetisert og har derfor betydelig lengre holdbarhet enn vanlig melk og fløte.

Melken kan lagres uåpnet i romtemperatur, men etter åpning må den stå i kjøleskap. Også etter åpning er holdbarheten svært god. Melken holder seg gjerne i 3-4 uker etter åpning dersom den dekkes godt til og oppbevares i kjøleskap. Frysing anbefales ikke.

Oppbevaring

Oppbevares tørt og kjølig

Næringsinnhold

Melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitamin (vitamin B2 og B12) og proteiner. Kondensert melk har kremet konsistens som ligner på fløte. Melken har kun 8% fett, men det dobbelte av næringsverdien til vanlig melk.


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.