Meierileksikon

Tørrmelk

Tørrmelk

Tørrmelk er tørrstoffet fra melk. Det er laget av frisk flytende melk uten noen tilsetningsstoffer. Melkepulver kan lages både av helmelk og skummet melk.

Fremstilling/egenskaper

Produksjonsmetoden for tørrmelk er langt på vei den samme som for kondensert melk. Først fjernes noe av vannet ved kondensering. Så blir den kondenserte melken spraytørket, og alt vann fjernes til man sitter igjen med melkepulver. Dette gjøres ved at den kondenserte melken pumpes til toppen av et høyt Egron-tårn, og så blir den sprayet ned. De små melkedråpene passerer gjennom varmluft som tørker ut det resterende vannet, og melken lander dermed som pulver.

Produktet blir langt mer holdbart enn vanlig melk, og det er lettere å ta med seg. Pulveret er dessuten en nødvendighet i produksjon av sjokolade, margarin m.m.

Viking tørrmelk kom på det norske markedet i 1949. Frem til 1960 hadde tørrmelksprodukter langt større betydning enn i dag på grunn av at kjølemulighetene var begrenset. Kjøleskap ble vanlig i norske husholdninger først etter 1960-tallet

Fortsatt er tørrmelk lettvekteren i ryggsekken for de som ferierer litt utenfor allfarvei. Helmelk veier hele 12 ganger mer enn tørrmelk. Dette betyr mye ved proviantering til hytter uten bilvei.

Brukertips/ i matlagingen

Tørrmelk passer utmerket i bakst og varmretter, og egner seg godt som reservelager og turproviant. Pulveret er lett i vekt og kan brukes overalt hvor man har behov for melk i ulike matretter eller til varme drikker.

Melkepulver løser seg lettest opp i lunkent vann. Til bakst og pannekaker er det lurt å blande melkepulver med hvetemel før det tilsettes. Litt overdosering kan dessuten gi ekstra fylde i smaken. Kjøttdeig som tilsettes et par spiseskjeer tørrmelk kan spes mer.

Oppbevaring og holdbarhet

Melkepulveret er fullt brukbart i både 3 og 4 år, dersom uåpnet og oppbevart på et tørt og kjølig sted. Åpnet pakke bør brukes innen 2-3 uker, og lagres tørt og kjølig. Melkepulveret er pakket i en foliepose som gir pulveret god beskyttelse. Posen blir lukket ved "gass", som gir pulveret lenger holdbarhet.

Oppbevaring

Åpnet pakke bør brukes innen 2-3 uker, og lagres tørt og kjølig

Næringsinnhold


Melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitamin (vitamin B2 og B12) og proteiner. Noen melketyper (ekstra lett melk fra Q-meieriene og Tine) er også beriket med D-vitamin.

Det går med ca. 3,7 liter hel- melk for å produsere 100g melkepulver. 100g helmelks- pulver gir 500 kcal og inneholder ca. 25g protein, 37g karbohydrat og 28g fett. 100g (1 dl) gir 65 kcal og inneholder 3,3g protein, 4,8g karbohydrat og 3,6g fett.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.